Gekraakte Sky ECC berichten gaan terug tot 2018

In maart van 2021 bleek dat de Nederlandse politie na een grote actie berichten van Sky ECC kon meelezen. Het OM liet weten dat de politie dankzij een ‘technisch hulpmiddel’ een berg aan gegevens van Sky ECC-gebruikers in handen kreeg.

Voordat er live kon worden meegelezen, was het OM bezig met het opslaan van berichten met de verwachting dat alle opgeslagen berichten later leesbaar gemaakt konden worden zodra de sleutel beschikbaar is. Dat bleek inderdaad het geval.

De sleutel om deze berichten te kunnen inzien was op 15 februari 2021 beschikbaar. Vanaf toen was het ook mogelijk om drie weken lang live mee te kijken met de versleutelde communicatie en waar nodig is te observeren en in te grijpen.

Behalve de berichten die de politie live kon meelezen, is er dus nog een berg aan opgeslagen data beschikbaar. De vraag luidt: Vanaf welke periode heeft de politie leesbaar gemaakte berichten in handen?

In stukken die Crimevandaag heeft ingezien blijkt dat de politie berichten in handen heeft die zelfs tot 2018 teruggaan. Het zou gaan om een kleine hoeveelheid incomplete gesprekken die op de servers zijn gevonden.

De berg aan data zou vooral bestaan uit gekraakte berichten vanaf 2019. De verwachting is dat de meeste strafzaken zullen voortvloeien uit gekraakte berichten uit 2019, 2020 en de eerste 3 maanden van 2021.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anoniem

Dat ziet er niet best uit.

Escobar

Berichten van Mink K. waren inderdaad uit 2020, terwijl Sky pas in 2021 echt werd gekraakt.

Anoniem

Mag dat zomaar wel, zo ver terug? Lijkt me alsof de politie al eerder live kon meekijken, maar bewust niet deed zodat het jaren kan blijven tappen. In geval er wel vanaf het begin live werd meegelezen, dan zou het niet lang duren aangezien de politie verplicht is in te grijpen als de wet wordt overtreden.

Geert S

Als de politie het zo heeft gespeeld dan is het inderdaad wel slim gedaan. Sluw was het wel.

Ruud

Het gaar er om dat het dan tegen de regels is ingegaan allemaal. En dan mag het niet als bewijs worden gebruikt. Daar draait alles om.

Anoniem

Juist

Melvin

Wel dom dat mensen na Ennetcom nog Sky hadden gebruikt.