‘Steeds moeilijker om drugs te smokkelen via haven Antwerpen’

Het is voor drugssmokkelaars moeilijker geworden om drugs te smokkelen via de haven van Antwerpen. Dat is vanwege de komst van een speciale havenpolitie. Het aantal drugsgerelateerde arrestaties in de haven van Antwerpen is daardoor gedaald. Volgens de politie hebben toegenomen controles een positief effect gehad op de aanpak van drugscriminaliteit, stelt de politie.

Vorig jaar introduceerde de federale politie in Antwerpen het zogenaamde ‘havenkorps’. Het gaat om een politiekorps van 50 agenten die zich bezighouden met controles in de Antwerps haven. Dit schrijft de Gazet van Antwerpen donderdagmiddag.

De scheepvaartpolitie in Antwerpen heeft sinds kort ook een eigen recherchedienst. Daarnaast werd een zogenaamde ‘cel maritieme beveiliging’ opgericht en zal het aantal personeelsleden voor de Belgisch ‘interventieploegen’ en voor de grenscontroles opgetrokken worden.

Concreet ging het aantal drugsgerelateerde arrestaties van 150 in 2023 naar 19 in de eerste vier maanden van dit jaar. ‘De veiligheidscontroles, de gerichte patrouilles en de algemene zichtbare aanwezigheid van ploegen op het terrein hebben een ontradend effect op drugsuithalers’, meent de federale politie.

Toch wil men voorzichtig blijven bij de interpretatie van alle cijfers, bericht de Gazet. ‘Criminele organisaties kunnen zich snel aanpassen en creatief uit de hoek komen. De drugsmaffia probeert haar terrein en werkwijze momenteel te verschuiven, weg van de kaaien.’

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
West

Ik denk dat er juist steeds minder gepakt worden. De politie lult maar wat.