Piet S., de man die 40 jaar actief is in de criminele top

Het Openbaar Ministerie ziet de 64-jarige Piet S. uit Voorburg en zijn 43-jarige zoon Fred uit Den Haag als sleutelfiguren in de internationale drugshandel. Wie is deze Piet S. eigenlijk die lange tijd ongrijpbaar leek te zijn?

Piet S. is al bijna 40 jaar actief in het criminele milieu in Den Haag en omstreken. In het verleden zou hij onder meer hebben samengewerkt met wijlen Cor van Hout en Sam Klepper. Piet S. hoort thuis bij de grote Nederlandse drugsbaronnen die in de gouden jaren tachtig en negentig miljoenen hebben verdiend. Hij is één van de weinige overlevers van de oude garde.

Piet S. was eigenlijk zo goed als vergeten door de politie. Hier en daar kwamen wat geluiden bij de politie binnen dat hij nog altijd in het criminele milieu actief was, maar dat was nooit iets concreets. Bovendien had Piet S. nooit wat op zijn naam staan. Er zijn nu grotere vissen en mogelijk is Piet S. met pensioen werd gedacht. De politie was met andere zaken bezig, zoals het opsporen van leden van de Mocro-Maffia en zag Piet S. niet meer als een belangrijke grote vis.

Encrochat

Alles veranderde nadat de politie berichtendienst Encrochat heeft gekraakt. Na het kraken van Encrochat werden tientallen verdachten opgepakt tijdens politieacties op tientallen locaties in Nederland, Spanje, België, Hongarije en Slowakije. Zo een duizend politiemensen zijn daarbij ingezet. Er werden drugs, grote geldbedragen en vuurwapens in beslag genomen. De verdachten zouden zich ook schuldig hebben gemaakt aan omkoping, witwassen, en illegale gokpraktijken.

Twee van die verdachten zijn Piet S. en zijn zoon Fred S. Zij staan nu terecht. Het is een van de circa driehonderd strafzaken die het OM denkt mede rond te krijgen door het kraken van Encrochat.

Piet S. komt vanwege Encrochat weer volop in beeld als een grote en actieve speler. Hij wordt vervolgd voor de wereldwijde handel in tienduizenden kilo’s cocaïne, hennep, crystal meth, XTC, speed en GHB, maar ook voor witwassen, het omkopen van douaniers, zware mishandeling en vrijheidsberoving van twee slachtoffers.

Justitie verdenkt zijn zoon Fred S. van grootschalig hasjtransport uit Marokko. Hij zou ontmoetingen hebben gehad met andere personen uit de opgerolde criminele organisatie in een Van der Valkhotel.

Piet S. heeft niks op zijn naam staan, maar volgens justitie zou hij wel in dure auto’s hebben gereden en veelvuldig hebben gereisd naar Spanje en Dubai. Hij droeg dure horloges, had boten tot zijn beschikking en bleek in staat om grote geldbedragen uit te lenen aan anderen.

Volgens justitie heeft ook zijn zoon Fred S. geen legale inkomsten, toch bezat hij twee dure appartementen in Spanje, betaald met zwart geld, een Audi en een BMW. Fred S zelf ontkent. Dat hij de zoon is van Piet S. maakt van hem nog geen crimineel, vindt zijn advocaat.

Een andere verdachte die volgens justitie een sleutelrol speelt in de organisatie van Piet S. is de 54-jarige Simon S. uit Den Haag. Justitie verdenkt hem van het wereldwijd organiseren van transporten van grondstoffen voor synthetische drugs. Het OM is van mening dat hij de gebruiker was van een Encrochat-account die belastende berichten zou hebben gestuurd en zichzelf ‘Don Pedro’ zou hebben genoemd.

Volgens het OM zou Simon S. als de rechterhand van Piet S. gefungeerd hebben, wat volgens justitie dus ook aangeeft dat Piet S. nog altijd diep in de drugshandel zit en een leidende rol had.

Verklaringen

Piet S. zelf ontkent dat hij een wereldwijd opererend drugsnetwerk zou leiden. Sterker nog, Piet S. heeft besloten om voor het eerst in zijn leven te gaan verklaren vanwege deze beschuldigingen.

’Ik heb nog nooit een verklaring afgelegen hier. Ik ga geen naam geven. Ook niemand verraaien. Dan ga ik nog liever dood de gevangenis in’, begint Piet S.

Piet S. zegt over zijn eigen rol te verklaren omdat hij zich genoodzaakt voelt in te gaan op de beschuldigingen dat hij een wereldwijd opererend drugsnetwerk zou leiden en talloze tonnen aan drugs zou hebben geïmporteerd. Het ontkent al deze beschuldigingen en heeft daarnaast een aantal opmerkelijke verklaringen afgelegd.

Piet S. zet zichzelf in die verklaringen neer als een bemiddelaar in de onderwereld. Hij zegt een bemiddelende rol te hebben gespeeld en geeft wat voorbeelden. Zo zegt hij te hebben bemiddeld in o.a. de ‘Mocro-Oorlog’, in een conflict op een woonwagenkamp en in een conflict rond de productie van de drug crystal meth.

Hij erkent dat hij in de jaren tachtig in de drugshandel zat, vooral hasj. Hij gaat in op alle details, waaronder een aantal transporten waarvan hij verdacht wordt. Hij geeft een inkijkje in de wereld van drugshandelaren en over de tactiek bij de smokkel van drugs in containers. Hij vertelt over compensatieregelingen wanneer door de douane of politie een lading drugs in beslag is genomen. ‘Dan betaalt iedereen zijn deel’.

Vijfhonderd bladzijden zijn uiteindelijk gevuld nadat Piet S. meerdere verklaringen heeft afgelegd tot september 2021. Piet S. weet als geen ander dat het uitvoerig praten bij de politie levensgevaarlijk kan zijn. Hij noemt daarom geen namen en gaat ook geen anderen naaien.

Tijdens een van de verhoren werd Piet S. zelfs erg kwaad. Er zouden mensen bij zijn zoon aan de deur zijn geweest. ’Mensen denken dat wij aan het praten zijn’.

Piet S. benadrukte eerder al dat hij niet over anderen zou verklaren en geen anderen gaat belasten. Hij zou slechts over zijn eigen rol gaan verklaren. Zijn advocaten Stijn Franken en Joren Veldheer bevestigen dat hun cliënt geen verklaringen heeft afgelegd waarin hij anderen belast.

Piet S. is alleen over zichzelf gaan verklaren en wil het beeld dat hij leider zou zijn van een internationale drugsorganisatie wegnemen. Het is aan de rechter om te bepalen of zijn verklaringen positief voor hem hebben uitgepakt.

Update 12 Oktober 2023

Piet S. is inmiddels veroordeeld tot 17 jaar cel.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
29 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mathijs

Respect dat deze man het zo lang heeft volgehouden. Soms kan je gewoon pech hebben. Deze man gaat nooit anderen naaien door te verraden, wie hem kent weet dat het een echte man is. Hij zegt gewoon over zichzelf dingen.

Jack

Lijkt me niets anders dan een enge crimineel.

Nickk

familielid?

Harry V

Piet is een bemiddelaar. Met criminelen als Piet is het een stuk rustiger.

Mark G

Inderdaad weinig criminelen die zijn leeftijd hebben gehaald.

Mocro

Laat hem vrij om verder te bemiddelen.
Genoeg ellende nog

Judas

Piet is al oud en ziek, zal waarschijnlijk nooit meer levend uit de bajes komen.

Aandacht

wat lul jij?

Jaxx

die kon beter eerder op pensioen gaan.. dit krijg je als je maar door en door gaat in dat wereldje..

Mlll

Geld raakt op, dan moe je weer aan de bak.

Pho

Deze man had al lang met pensioen moeten gaan.

Gerrit

Misdaad loont dus niet

Moham

Nee is extreem slecht voor je hart en ook voor je karma, zo slim heeft de schepper ons wel gecreerd (SWT) is niet voor niets haram je word er niet oud mee en je gaat naar de hel

Nicolaas5

Piet gaat nooi verklikken. Is een echte kerel.

Raymond

Piet is een keiharde crimineel. Hij had samen met zijn partners nooit die stomme telefoons moeten gebruiken.

Peter pannekoek

Wat speelt er allemaal in de herderinnestraat dhaag pietjuhhhh?

Herman

Piet is lijp.Oude garde!!

Richie

Pietjuhhh. Even volhouden gap!

Dikkie

Die man is al oud

Harry G

Zo zie je maar dat ook zo een ervaren crimineel overgestapt was op PGP telefoons ipv op de oude veilige manier praten.

Martin

Ik heb deze zaak gisteren gevolgd. Dit gaat nog een poosje duren. Opvallend hoe Piet over probeert te komen.

Herman

Piet S. verdient niks anders dan vrijspraak!

Sissi

Jij gelooft zijn verhaaltje ahaha?

Storm

Piet had lekker veel eerder met pensioen moeten gaan en nooit aan Encrochat moeten beginnen.

Klaas

Dankzij encrochat is hij nu zwarte Piet.

Anoniem

Hard aanpakken die man.

Ronald

Ouwe Pietjuuuh

Christian

Vrijspraak als bekend word dat encrochat opgezet is door Nederlands OM en niet door Frankrijk. Uitlokking door zelf een mobiele telefoon dienst op te zetten.
En natuurlijk daar over liggen dat Frankrijks OM de iniatiefnemer is. Zal niet de enige zaak zijn die geseponeerd gaat worden

free piet

piet is en ouwe penoze die er geen gas over laat groeien en goeie vent waar je geen ruzie mee moet kregen maar verder is het en echte man met veel respect van de onderwereld en echte ouwe penoze met en groot hard afz en bekenden van onze piet