Veroordeelde Rob B. voor Rosmalense flatmoord mogelijk onschuldig vastgezeten

Het Openbaar Ministerie heeft maandag voor het gerechtshof in Arnhem vrijspraak gevraagd voor verdachte Rob B. in de zaak rond de zogeheten Rosmalense flatmoord.

Volgens het OM is het bewijs tegen de 64-jarige Rob B. niet geleverd. Nieuw, uitvoerig onderzoek heeft het bewijs op basis waarvan B. jaren geleden werd veroordeeld, ondergraven. Het Arnhemse hof herziet de zaak in opdracht van de Hoge Raad.

Slachtoffer in de zaak is de 37-jarige Regie van den Hoogen, de partner van B. Hij vond de vrouw op de ochtend 10 april 2000 met doorgesneden keel in het halletje van hun gezamenlijke flatwoning in de Rosmalense wijk Hintham. B. sloeg alarm en werd dezelfde dag als verdachte aangehouden.

Rob B. heeft altijd stellig ontkend dat hij Van den Hoogen iets heeft aangedaan; volgens hem heeft de vrouw zichzelf van het leven beroofd. Zowel de rechtbank als het hof in Den Bosch vonden de man schuldig en legden hem tbs met dwangverpleging op. De tbs-maatregel is in 2017 beëindigd.

De veroordeling van B. leunde vooral op bevindingen van deskundigen, die concludeerden dat het slachtoffer zichzelf niet gedood kan hebben maar dat iemand anders dat moet hebben gedaan. Zowel B. als zijn partner kampten destijds met psychiatrische problemen.

Of het slachtoffer zichzelf van het leven heeft beroofd laat het OM in het midden, omdat dit scenario niet bewezen hoeft te worden. Het kan ook heel goed zo zijn dat de vrouw iets uit haar hals wilde wegsnijden, al dan niet onder invloed van waandenkbeelden.

In 2015 publiceerde het project Gerede Twijfel, geleid door rechtspsycholoog Peter van Koppen, een onderzoek naar de Rosmalense flatmoord. De onderzoekers concluderen dat zelfmoord het meest waarschijnlijke scenario is.
Overtuigd van de onschuld

B.’s advocaat, Pieter van der Kruijs, is altijd overtuigd geweest van de onschuld van zijn cliënt. De raadsman was inmiddels gepensioneerd, maar heeft zich opnieuw als advocaat laten beëdigen om B. te kunnen bijstaan in het proces bij het Arnhemse hof.

“Deze zaak dient als voorbeeld van hoe het in de rechtspraak niet moet”, aldus de raadsman. Van den Hoogen was voor B. “de grote liefde van zijn leven”, zei Van der Kruijs, hij had geen enkele reden haar iets aan te doen.

Volgens B. hebben politie en justitie geleden aan “tunnelvisie.” De zaak heeft hem „voor het leven getekend”, zei hij maandag voor het hof. “Mijn leven is me afgenomen.” Hij raakte tijdens de zitting meermaals door emoties overmand.

Als het hof B. vrijspreekt, is er sprake van een rechterlijke dwaling, die ook volgens het OM geschaard kan worden in het rijtje van onder meer de Schiedammer parkmoord, de Puttense moordzaak en de zaak-Lucia de B.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lucas

Ik denk dat er nog een heel hoop zaken zoals deze zijn, maar niet iedereen lukt het om zijn onschuld te bewijzen.

Anoniem

Daar twijfelt geen hond aan. Kijk hoe vies het OM het vaak speelt en als er dan mediadruk is dan kan je het vergeten als je onschuldig bent