Verdachten Mallorca-zaak mogen zaak niet in vrijheid afwachten

De verdachten in de Mallorca-zaak mogen hun zaak in hoger beroep niet in vrijheid afwachten. Hoofdverdachte Sanil B. blijft 120 dagen langer in voorarrest zitten. Het hof besliste vorige week al dat ook Kaan B. blijft vastzitten.

In totaal vijf verdachten zitten nog vast, maar alleen Sanil B. en Kaan B. deden een verzoek tot vrijlating. De verzoeken om de twee verdachten in afwachting van het hoger beroep voorlopig vrij te laten, werd dinsdag afgewezen door het gerechtshof in Leeuwarden.

De uitspraken van de rechtbank in Lelystad werden door het hof betrokken bij de beslissingen. In de zaak van Sanil B. benoemt het hof expliciet “dat er sprake is van een verdenking van zeer ernstige feiten en een geschokte rechtsorde”. Die wegen niet op tegen de persoonlijke omstandigheden van de hoofdverdachte.

“Nu er een veroordelend vonnis ligt, was deze uitspraak te voorzien”, zegt Boumanjal. “Dat laat onverlet dat het uitgangspunt moet zijn dat iemand zijn strafproces in vrijheid moet kunnen afwachten. Het wachten is nu op een grondige beoordeling van het vonnis door het hof. Daar hebben we vertrouwen in.”

De rechtbank in Lelystad legde de in totaal acht verdachten in november celstraffen tot zeven jaar op. De hoogste straf was voor Sanil B.: zeven jaar. Hij werd als enige schuldig bevonden aan betrokkenheid bij de dood van Carlo Heuvelman in juli 2021.

Mees T. en Hein B. speelden volgens het Openbaar Ministerie ook een rol bij de dood van Carlo, maar zij werden bij gebrek aan bewijs vrijgesproken. Zij kregen beiden een celstraf van 2,5 jaar, omdat ze wel schuldig werden bevonden aan ander geweld op Mallorca in nacht van 13 op 14 juli 2021.

Het is nog niet duidelijk wanneer de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep plaatsvindt. In april vindt waarschijnlijk een regiezitting plaats. Dan kunnen de advocaten onderzoekswensen indienen.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Feyenoord

Leuk geprobeerd. Logisch dat ze niet worden vrijgelaten. De zaak is te ernstig.