Steeds minder anonieme tips binnen bij de politie

Steeds minder mensen geven anonieme tips over misdaden. Vorig jaar ging het om bijna negentienduizend meldingen. Dat is een kwart minder dan in de voorgaande twee coronajaren, blijkt uit cijfers van Meld Misdaad Anoniem.

Wel gaat het om meer meldingen dan in de jaren vóór de coronacrisis. Toen schommelde het aantal meldingen tussen de vijftien- en zeventienduizend. In de coronajaren schoot het aantal tips omhoog, doordat mensen vaker thuis waren en zo meer misstanden konden signaleren.

Vorig jaar ontving het meldpunt vooral tips over drugs: ruim de helft van de meldingen (10.241) had daarmee te maken. De gemelde misdrijven liepen uiteen van straathandel en hennepteelt tot vermoedens van internationale drugssmokkel.

Ook kreeg Meld Misdaad Anoniem meldingen over geweldsdelicten (2.009) en voortvluchtige verdachten die in opsporingsprogramma’s aan bod waren gekomen (1.580).

De bijna 19.000 meldingen van vorig jaar droegen bij aan minstens 3.046 arrestaties, laat het meldpunt weten. Ook werden ruim 200.000 hennepplanten in beslag genomen. In het twintigjarig bestaan van Meld Misdaad Anoniem zijn in totaal 305.000 meldingen gedaan. Die droegen bij aan zeker 36.000 aanhoudingen.

Het meldpunt noemt het aantal meldingen in coronatijd uitzonderlijk groot. Nu de coronamaatregelen zijn afgeschaft, zal de hoeveelheid tips waarschijnlijk langzaam terugzakken tot het oude niveau. “Het lijkt erop dat mensen weer sneller geregeerd worden door de waan van de dag”, zegt een woordvoerder.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Bijlmer

Alsof die tips wat voorstelden.