Rellen in Zweden lopen verder uit de hand.

In zweden zijn zondag drie mensen neergeschoten bij rellen. Het gebeuren vond plaats in de Zweedse stad Norrköping, zo’n 160 kilometer ten zuiden van Stockholm. De slachtoffers zijn hoogstwaarschijnlijk geraakt door waarschuwingsschoten van agenten en zouden niet in levensgevaar zijn.

Het is al vier dagen op rij onrustig in verschillende Zweedse steden nadat de extreemrechtse Deens-Zweedse politicus Rasmus Paludan plannen had om de Koran te verbranden op openbare plekken.

Donderdagmiddag was de eerste bijeenkomst gepland in Linköping, nabij Norrköping, en nog diezelfde dag stonden tientallen voor- en tegenstanders tegenover elkaar. De sfeer werd al snel grimmig: jonge gemaskerde mannen staken auto’s in brand en vielen agenten aan. Drie agenten raakten daarbij gewond.

Ook de daaropvolgende dagen ontstonden in diverse steden onlusten vanwege aangekondigde Koran-verbrandingen. Voorafgaand aan een bijeenkomst van de politicus in Örebro, op zo’n 200 kilometer ten westen van Stockholm, raakten demonstranten vrijdag slaags met de politie. Zeker negen agenten raakten gewond, onder meer toen ze met stenen werden bekogeld.

Zaterdag gingen opnieuw tientallen relschoppers de straat op. In de zuidelijke plaats Landskrona gooiden zo’n honderd betogers met stenen naar de politie en staken auto’s en vuilnisbakken in brand. Ook Paludan zelf zou bij de rellen niet zijn ontzien. Hij raakte volgens Zweedse media lichtgewond toen iemand een steen tegen zijn been gooide.

De veertigjarige Deense advocaat, die ook een Zweeds paspoort heeft, richtte in 2017 de Deense politieke partij Stram Kurs (Harde Lijn) op. De anti-islam en anti-immigratie-partij, volgens de eigen website „de meest patriottische politieke partij van Denemarken”, behaalde in 2019 onvoldoende stemmen voor een zetel in het Deense parlement en heeft geen lokale of regionale afdelingen. Hoeveel leden Stram Kurs heeft, is niet duidelijk.

Het is niet voor het eerst dat Paludan onrust in de samenleving veroorzaakt. In 2020 organiseerde Stram Kurs ook een Koran-verbrandingsbijeenkomst, in een buitenwijk van Malmö, en ook toen leidde die aankondiging tot gewelddadige rellen.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jeroen

Elk jaar weer hetzelfde verhaal

Anoniem

Ach ja, weer een man.er om het volk tegen elkaar op te zetten/