‘Politie vroeg mij kroongetuige te worden’
Muhammed S., de man die in 2018 voor cocaïnesmokkel en bedreiging tot bijna 13,5 jaar cel is veroordeeld, zou daarna door de politie gevraagd zijn om kroongetuige te worden. Volgens het Parool heeft de 36-jarige Amstelvener dat zelf woensdag gezegd in de Amsterdamse rechtbank.
De man was in de rechtbank voor een voorbereidende zitting in de strafzaak over de moord op Vincent Jalink, ruim zeven jaar geleden. Muhammed S. is een van de vier verdachten die ruim zes jaar na dato alsnog worden vervolgd in de zaak-Jalink. De 38-jarige Diemenaar werd op de avond van 27 mei 2016 bij zijn woning met twaalf kogels en voor de ogen van zijn toen 9-jarige zoontje doodgeschoten. In de zaak is tot nu toe alleen schutter Gideon G. veroordeeld. Hij kreeg dit jaar in hoger beroep 22 jaar celstraf opgelegd.
Volgens het Openbaar Ministerie heeft S. de moordopdracht gegeven. Dat zou zijn gebeurd nadat twee medeverdachten in de zaak – Urker Andries K. (55) en Noord-Hollander Ferry B. (48) – de aanvankelijke opdracht zouden hebben gegeven om Jalink te ontvoeren en hem geld af te persen.
De achtergrond daarvan was dat Jalink een miljoen euro zou hebben gehad om te investeren in cocaïne, maar niets zou hebben geleverd. B. werd in 2018 samen met S. veroordeeld, nadat zij waren gelinkt aan de vondst van 261 kilo cocaïne op een Urker viskotter in Harlingen.
S. trok donderdag aan het einde van de zitting fel van leer in de rechtszaal. “Ik heb niets te maken met de moord op Jalink. Ik weet er niets van,” zei hij. “Dat heb ik ook gezegd toen de politie mij in 2019 vroeg kroongetuige te worden. Het enige wat ik weet is dat er in 2015 een nooit uitgevoerd plan bestond om Jalink te ontvoeren.”
Volgens S. heeft de politie bewust selectief geshopt in een grote verzameling berichten, waardoor allerlei communicatie uit zijn verband werd gerukt. Bij de rechtbank zei hij volledige openheid van zaken te willen geven. “Ik heb niets te verbergen en kan alles onderbouwen.”
Opdrachtgever in beeld
De politie stuitte in 2017 op de naam van S. tijdens het onderzoek naar Naoufal F., die voor het aansturen van een moordaanslag en een moord inmiddels is veroordeeld tot levenslang. Via de Amstelvener leidde het spoor vervolgens naar de Urker viskotter in Harlingen.
In de zaak-Jalink is behalve S. ook F. prominent in beeld als opdrachtgever, mede door vermeend berichtenverkeer tussen de twee waarin het moordplan wordt besproken. F. wordt nu echter niet vervolgd omdat zijn hoger beroep in de andere zaken nog loopt en het OM de uitkomst wil afwachten.
De zaak-Jalink dient eind 2024 inhoudelijk.
Hoewel ik tegen deze crimineel ben, kan ik wel stellen dat het slim van hem is geweest om geen kroongetuige te worden. Duidelijk is dat je familie nooit beschermd kan worden en criminelen een lange adem hebben. De kans dat er een moordaanslag op zijn familie zou worden gepleegd is erg groot. Zodra je hebt verklaard, krijg je te merken dat ze de bescherming van je familie niet serieus nemen en is het aftellen voor je op een dag hoort dat je broer of zus is vermoord.
Dom om kroongetuige te worden. Heel dom zelfs en je krijgt spijt erna.