Politie maakt zich zorgen om groeiende groep piepjonge straatrovers
De politie maakt zich steeds meer zorgen vanwege het groeiende aantal piepjonge straatrovers. Dat schrijft de Telegraaf.
Steeds meer 12- en 13-jarigen worden verdacht van straatroof. De buit stelt vaak niet veel voor, terwijl de impact op slachtoffers erg groot is.
In 2022 werden volgens Slachtofferhulp Nederland zeker 770 minderjarigen beroofd. Het werkelijke aantal ligt vermoedelijk veel hoger, omdat vooral jongeren vaak afzien van aangifte. „Ik denk dat sociale media en het toenemende materialisme een rol spelen.
Ook zien de daders niet in wat de consequenties van hun daden zijn”, zegt de Haagse recherchechef Ronald van der Sman. De recherchechef roept slachtoffers op om aangifte te doen. Dat helpt volgens hem nieuwe roofpartijen te voorkomen.
Ze stonden met de ogen te knipperen bij de Haagse recherche. Een 11-jarig jochie kwam dinsdagochtend in beeld als verdachte van een gewelddadige straatroof. Hij bleek al eerder berovingen te hebben gepleegd. „Het zijn jongens van 11, 12 en 13 jaar. Twee jaar geleden knikkerden ze nog, nu plegen ze gewelddadige straatroven.”
Teamchef van de Haagse districtsrecherche Ronald van der Sman maakt zich grote zorgen over straatroven die door jonge tieners worden gepleegd. Ook bij overvallen op bedrijven en woningen, steekincidenten en levensdelicten is verjonging en verharding te zien. Gemiddeld worden de laatste jaren landelijk zo’n zeven tot tien straatroven per dag gepleegd.
In 2022 werd 2481 keer aangifte gedaan van straatroof. Uit cijfers van Slachtofferhulp Nederland blijkt dat er in dat jaar 3776 slachtoffers waren. Hiervan waren 770 minderjarig.
Slachtofferhulp ziet een verjonging bij de slachtoffers en een lage aangiftebereidheid. Zo melden zeven op de tien jongeren zich niet bij de politie of een hulpinstantie na een ’ingrijpende gebeurtenis’ waaronder ook misdrijven vallen. Angst voor wraak en schaamte spelen daarbij een rol.
„Het zijn meestal twee tot drie jongens die een andere jongen beroven. Dit gebeurt vaak op een gewelddadige manier. Ze eisen de telefoon, AirPods of merkkleding. Ook pakken ze dure sneakers af”, zegt Van der Sman. De impact hiervan is volgens de recherchechef immens.
„Veel slachtoffers zijn bang om weer naar buiten te gaan en wederom slachtoffer te worden. Wanneer een roof plaatsvindt op school, komt het ook voor dat het slachtoffer daar niet meer naartoe durft. En voor ouders is het een nachtmerrie als een beroofd kind huilend thuiskomt.”
Waarom zoveel jonge tieners betrokken zijn bij gewelddadige berovingen, weet Van der Sman niet precies te benoemen. „Ik denk dat sociale media en het toenemende materialisme een rol spelen. Ook zien de daders niet in wat de consequenties zijn. Dat maakt het laagdrempeliger om de stap te maken naar de criminaliteit.”
De 11-jarige straatroofverdachte zou uit een gezin komen waarin meerdere problemen spelen. Iets dat volgens Van der Sman regelmatig terugkeert bij jonge delinquenten. Hij wijst op de rol van de ouders.
„Als je als 11-jarige iedere avond om twaalf uur pas thuiskomt en de ouders staan dit toe, is dat natuurlijk geen garantie dat er op de straat niks gebeurt. Want wat moet je op zo’n jonge leeftijd nog buiten rond die tijd?”
In Den Haag-Zuid maakt het team van Van der Sman veel geweld mee. In januari werd er een jongen van slechts 13 jaar opgepakt voor een bijna dodelijke steekpartij. Het geweld heeft volgens de politieman mogelijk te maken met het lage inkomen in deze wijken.
„De jonge jongens zien mooie, dure spullen bij leeftijdsgenoten die zij zelf niet hebben. Ze willen die dan toch op een bepaalde manier verkrijgen. Dit gaat helaas bijna nooit zonder geweld. Dat jongens van 12 een mes bij zich hebben is helaas bijna vanzelfsprekend geworden.”
Van der Sman benadrukt het belang van aangifte doen na een straatroof. „Doordat wij grip krijgen op de daders, kunnen wij eventuele volgende roven voorkomen.”
Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen overigens niet strafrechtelijk worden vervolgd. De politie kan wel gewoon ’optreden’, zoals aanhouden en verhoren. Bij ’12-minners’ die een misdrijf plegen wordt altijd een zorgmelding gedaan.
Dat belooft niet veel goeds. Dit worden later de grote jongens.
Tering zou je duivels kind maar zijn, nog erger als een valse hond .. puitje geven zou de maatschappij veel goed doen maar zal wel weer bakkie thee worden pff
Dezelfde verhaal hoorde ik ook al 20 jaar geleden. Niks nieuws
nu is het op een veel grotere schaal. Echt veel erger deze tijd. ook ik maak me druk