Oud-president Hells Angels gearresteerd in cel

De politie heeft maandag de oud-president van de Hells Angels in zijn cel gearresteerd op verdenking van leiding geven aan een criminele organisatie die geweldsmisdrijven pleegt.

Het gaat om de 41-jarige Lysander de R. die leiding geeft aan Hardliners MC. Hij is aangehouden in de penitentiaire inrichting in Heerhugowaard.

Justitie verdenkt ziet hem als leider en oprichter en verdenkt hem van leidinggeven en deelname aan een criminele organisatie, die het plegen van geweldsmisdrijven tot oogmerk heeft. Die organisatie is motorclub Hardliners.

In mei 2019 heeft De R. vanuit detentie de oprichting van motorclub ‘Hardliners’ bekend gemaakt. Dit was daags voordat de rechter het civiele verbod van de Hells Angels Nederland zou uitspreken.

De R. liet toen vanuit de gevangenis aan verschillende media weten dat motorclub Hardliners doelbewust kort voor de uitspraak van dat vonnis is opgericht, en dat ze zich door niemand laten ontmoedigen of tegenhouden.

In augustus 2019 manifesteerde de Hardliners zich nadrukkelijk als groep in de openbaarheid: ruim twintig leden poseerden toen op het bordes van het stadhuis in Haarlem.

In juli 2018 werd De R. veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar voor onder meer het leidinggeven aan het charter Haarlem van de motorclub Hells Angels.

Op het moment van zijn aanhouding zat De R. in de laatste fase van detentie, waarin hij soms buiten de gevangenis zou gaan verblijven.

Aangezien het Openbaar Ministerie verwacht dat hij zich buiten de PI als leider van motorclub Hardliners zal opstellen en profileren, heeft het OM besloten hem in detentie aan te houden, om zo herhaling van strafbare feiten te voorkomen.

In januari arresteerde de politie een 35-jarige man uit Zaandam die lid was van de Hardliners op verdenking van het plegen van brandstichting.

In 2021 werd in de cel van Lysander de R. een dodenlijst aangetroffen, hij werd toen overgeplaatst naar een andere inrichting. Hij zou ook proberen gevangenispersoneel af te persen en om te kopen.

Het OM wil nu De R. met nog drie andere verdachten dagvaarden voor de strafrechter op verdenking van deelname aan een criminele organisatie.

Een datum waarop de inhoudelijke behandeling van de zaak zal plaatsvinden is nu nog niet bekend, maar het OM wil dat snel doen.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties