Oplichters maakten in 2022 totaal 43 miljoen euro buit

De Fraudehelpdesk heeft in 2022 een half miljoen meldingen over oplichting ontvangen. Het gaar daarbij in 7.661 gevallen om financiële schade met een totaal van ruim 43 miljoen euro.

Bijna tienduizend Nederlanders hebben in 2022 te maken gehad met een poging tot telefonische oplichting. Dat is volgens de Fraudehelpdesk een stijging van 18 procent ten opzichte van 2021. Het meldpunt ontving vooral veel meldingen over telefoontjes met een Engelstalig bandje.

Bij deze vorm van oplichting worden mensen door een computerstem gebeld. Er wordt bijvoorbeeld gesuggereerd dat het gesprek afkomstig is van het ministerie van Justitie. Vooral Engelstalige mensen zijn hier ingetrapt. De Fraudehelpdesk hielp 136 slachtoffers, die gezamenlijk voor bijna 1,2 miljoen euro waren opgelicht.

De meeste financiële schade werd veroorzaakt door beleggingsfraude. Hierbij worden bijvoorbeeld niet-bestaande beleggingsproducten verkocht, waardoor slachtoffers hun inleg kwijtraken. Nederlanders gingen door deze vorm van oplichting voor bijna 14,8 miljoen euro het schip in.

Met voorschotfraude wisten criminelen 6,8 miljoen euro buit te maken. Hierbij wordt mensen wijsgemaakt dat ze een voorschot moeten betalen om bijvoorbeeld een erfenis te kunnen ontvangen.

Het aantal meldingen over cybercriminaliteit (waaronder phishing, malware en helpdeskfraude) is vorig jaar gehalveerd. In 2021 ontving de Fraudehelpdesk 9.933 meldingen, vorig jaar waren dat er maar 4.471.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Feyenoord

Ik kreeg ook een link dat ik een pakket moet ophalen. Gelukkig nooit op geklikt.

Joris

Zolang oplichters de overheid oplichten heb ik bezwaar.

Anoniem

Jij lijkt me zelf wel zo een oplichter ahaha