Onderzoek of moordenaar 9-jarige Gino M. passende zorg kreeg

Vier Rijksinspecties gaan onderzoeken in hoeverre aan Donny M., de man die verdacht wordt van het ontvoeren en doden van de 9-jarige Gino in juni van dit jaar, ‘passende begeleiding, ondersteuning en zorg is verleend’.

Er zal ook worden gekeken naar hoe de betrokken partijen hebben samengewerkt, meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vandaag in een persbericht. M. heeft de moord en ontvoering inmiddels bekend.

In de afgelopen tien jaar zijn tal van (hulp)organisaties en instanties betrokken geraakt bij de behandeling van en toezicht op de nu 22-jarige Donny M. Omdat de verdachte een zedenverleden en een hele rits aan stoornissen heeft, rijzen bij nabestaanden en experts de vraag op hoe het kan dat M. binnen vijf jaar na het misbruiken van een jong kind alweer in een wijk vol jonge gezinnen kon wonen.

Deskundigen stelden jaren geleden al in een rapport dat M. eigenlijk niet zonder toezicht kan, en dat hij nauwelijks iets leert van straffen. Zijn pleegouders onderschreven dat: zij verklaarden enkele jaren geleden dat M. ‘eigenlijk niet alleen kan worden gelaten’. Samengevat wordt gesproken over een ernstig beschadigde jongeman, die verminderd toerekeningsvatbaar is en dringend behoefte heeft aan behandeling.

Van M. is bekend dat hij tot in elk geval december 2019 onder toezicht stond van de William Schrikker Stichting, een landelijke instelling voor jeugdbescherming, jeugdreclassering en pleegzorg. De stichting richt zich op kinderen met een beperking of chronische ziekte.

Of betrokken instanties steken hebben laten vallen, moet onderzoek van de inspectie JenV nu uitwijzen. Deze inspectie houdt toezicht op uitvoeringsorganisaties op het terrein van justitie en veiligheid.

Het onderzoek is in handen van Toezicht Sociaal Domein. Dit is een samenwerking van vier Rijksinspecties, namelijk de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, de Inspectie Justitie en Veiligheid, de Inspectie van het Onderwijs en de Nederlandse Arbeidsinspectie.

Gino was sinds woensdag 1 juni vermist. Het laatst werd hij gezien op een speelveldje in Kerkrade, waar hij bij een zus logeerde. Sindsdien werd hij vermist. Honderden mensen hielden grote zoekacties in Kerkrade en Landgraaf naar het jongetje.

De 22-jarige Donny M. werd op zaterdag 4 juni in zijn woning in Geleen gearresteerd. Niet veel later wees hij aan waar het lichaam van Gino lag. De politie vond Gino vervolgens op een steenworp afstand van de woning van de verdachte, achter een uitgebrande woning in de wijk Landgraaf in Geleen.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Joris

Er moeten ook cosequenties worden verbonden aan de personen die steken hebben laten vallen. Anders verandert er nooit iets.

Richard T

Ik vrees dat er nog veel van dit soort figuren vrij rondlopen.