OM nam tijdens moordonderzoek Peter R. de Vries per ongeluk gesprek op tussen client en advocaat

Het OM heeft in het moordonderzoek van Peter R. de Vries per ongeluk in de gevangenis een vertrouwelijk gesprek opgenomen tussen verdachte Divainy K. en een advocatenkantoor. Toen de opname aan de verdediging van de 30-jarige K. verstrekt zou worden, bleken de gesprekken niet juist te zijn weggepiept.

Gesprekken die gevangenen voeren met een advocaat zijn vertrouwelijk. Het gesprek van K. werd op 23 november 2022 opgevangen door heimelijk geplaatste afluisterapparatuur in zijn cel. De telefoon waarmee het gesprek gevoerd werd hing buiten die cel, maar zo dicht in de buurt van de afluisterapparatuur dat de conversatie te horen was en is opgenomen.

„We betreuren deze gang van zaken zeer en hebben de raadsman en zijn cliënt daarvoor al excuses aangeboden”, zei de officier van justitie dinsdag tijdens een voorbereidende zitting in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp.

„Bijzonder vind ik de gang van zaken wel”, reageert Yosra Ameziane, de advocaat van K. Zij vraagt het OM de hele opname aan haar te verstrekken. „Zodat de verdediging weet wat er nu ten onrechte is opgenomen.”

K. wordt ervan verdacht dat hij de filmers zou hebben aangestuurd die opnames maakten van De Vries (64) nadat die was neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam. De Vries werd op 6 juli 2021 neergeschoten na een uitzending van RTL Boulevard. Negen dagen later overleed hij aan zijn verwondingen.

De twee mannen die de moordaanslag zouden hebben uitgevoerd, Kamil E. en Delano G., zijn vrijwel direct daarna gepakt. Tegen hen is vorig jaar al een levenslange gevangenisstraf geëist, maar dat onderzoek is op 11 juli vorig jaar heropend nadat het Openbaar Ministerie met een nieuwe getuige op de proppen was gekomen.

Deze getuige, aangeduid met het nummer 5089, zou een vriend van verdachte Krystian M. zijn geweest en van hem informatie over de moord hebben gekregen. 5089’s verklaringen zouden er onder meer op neerkomen dat Ridouan Taghi als de opdrachtgever van de moord op De Vries moet worden gezien.

Taghi heeft deze beschuldiging eerder al van de hand gewezen. Hij is geen verdachte in deze zaak, maar wel in het liquidatieproces Marengo. Daarin is een levenslange gevangenisstraf tegen hem geëist.

De zaak over de moord op Peter R. de Vries wordt volgens planning begin volgend jaar behandeld. Daar zijn vooralsnog twaalf zittingsdagen voor uitgetrokken.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anoniem

Per ongeluk? ahahahaha

Bertje

OM is heel eerlijk dus inderdaad per ongelijk