OM eist ook levenslang tegen Saïd R. in zaak Marengo

Justitie heeft levenslang celstraf geëist tegen de 50-jarige Saïd R. in het grote liquidatieproces Marengo. Said R. wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij meerdere liquidaties. Het OM spreekt van een ‘volstrekt gewetenloze organisatie’.

Said R. was vrijdag in de rechtbank aanwezig. Hij keek vooral de andere kant op terwijl de officier van justitie het requisitoir voordroeg. “Belachelijk allemaal weer,” zei hij nadat de strafeis was uitgesproken. Said R. ontkent iedere betrokkenheid.

Taghi wordt door justitie gezien als opdrachtgever van de moorden. Hij zette zijn opdrachten volgens justitie uit bij onder anderen Said R., die dan schutters en spotters zou regelen.

Eerder werd ook al tegen Taghi en vier medeverdachten levenslang geëist. Voor dat requisitoir had het OM afgelopen juni negen dagen uitgetrokken. Toen werd ook al uitgebreid gesproken over de rol van Said R. De onderbouwing van de strafeis vrijdag duurde daarom slechts anderhalf uur.

De zaak tegen Said R. liep achter op de rest, onder meer omdat hij vastzat in Colombia en de strafzaak al was begonnen zonder dat hij aan Nederland was uitgeleverd. Er was ook sprake van een advocatenwissel. Said R. werd in februari 2020 opgepakt in Colombia, nadat hij jarenlang internationaal werd gezocht. In december 2021 is hij aan Nederland uitgeleverd.

De advocaten van de medeverdachten hebben inmiddels hun pleidooien afgerond. De advocaten van Said R. zijn waarschijnlijk in mei aan de beurt en verwachten vijf tot zes dagen te pleiten. De rechtbank is van plan in oktober van dit jaar uitspraak te doen.

Het bewijs in de zaak Marengo steunt op onder meer onderschepte berichten over criminele handelingen uit de PGP-telefoons van de verdachten, maar kwam pas aan het rollen nadat kroongetuige Nabil B. zich bij justitie had gemeld. Hij heeft belastend over meerdere verdachten verklaard, in ruil voor strafvermindering.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Beugelbek

Als Nabil B. vanaf begin zijn als een man mond had gehouden dan zou Nabil zelf al lang vrij zijn gekomen.

Hassan

en zou zijn familie niets zijn aangedaan

Hans

Ben ik de enige die deze zaak totaal niet meer kan volgen???

Anoniem

uitspraak van deze zaak staat allang vast

Dombo

Nabil B. is domste Marokkaan ooit