OM eist 5 jaar cel en tbs voor poging tot moord op journalist

Justitie eist een celstraf van vijf jaar met tbs tegen twee mannen die molotovcocktails naar de woning van een Groningse journalist hebben gegooid. Ze worden verdacht van brandstichting en poging tot moord. „De pers staat onder druk door intimidatie en geweld,” zei de officier van justitie maandag. „Daar gaat dit proces over.”

In de nacht van 18 op 19 augustus 2021 gooiden de mannen (32 en 33 jaar) explosieven naar het huis van journaist Willem Groeneveld. De journalist schrijft voor de lokale website Sikkom. Camerabeelden bij die bij de woning van Groeneveld hingen tonen hoe een man een bierflesje door de voordeur werpt. De mannen zeggen spijt te hebben.

De twee, die volgens het OM „overduidelijk zijn beïnvloed door complottheorieën”, hebben bekend. Groeneveld schreef voor Sikkom veel over corona en complotdenkers. Voorafgaand aan de nacht in augustus had hij al een jaar geen coronademonstraties meer verslagen, omdat hij zich onveilig voelde.

Die 18 augustus had hij toch weer een klein protest bijgewoond bij een Groningse vaccinatielocatie. De verdachten zagen hem daar. Later op de avond „smeden zij, onder invloed van alcohol en drugs, plannen tegen hem”, zegt het OM. Ze overwogen graffiti op zijn huis te spuiten, of een baksteen te gooien. In een filmpje dat een van de verdachten voor het gooien van de molotovcocktails opnam, zegt hij volgens het OM „drie molo’s te gaan gooien bij een journalist, een vieze nazi”.

De officier van justitie zei tijdens de zitting maandag dat een van de verdachten verstandelijk beperkt is en de ander een psychiatrische stoornis heeft. Ze zijn beïnvloed geweest door complotdenker Joost K., die Groeneveld in een video misdadig noemde en „erger dan de NSB”. De rechtbank in Den Haag veroordeelde hem vorige week tot een celstraf van vijftien maanden voor opruiing, bedreiging en smaad.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ronald

Wat mij altijd opvalt aan zulke lui (bedreigers van journalisten en politici) altijd heel anders zijn voor de rechtbank. Meestal sprake van spijt of niet het vermogen iets goed in te schatten. Gevoed door anderen en anonimiteit van het internet laat deze mensen de gekste dingen doen terwijl een simpel gesprek ze al snel op heel andere gedachte kan brengen.

BassieZ

Eerst stoer daarna janken als ze gepakt worden.

Escobar

Zit duidelijk een draadje los bij die twee

Anoniem

Nu is het de beurt van de boeren.