Most wanted maffiabaas Matteo Messina Denaro na 30 jaar aangehouden

De meestgezochte maffiabaas van Italië is opgepakt. Het gaat om Matteo Messina Denaro die sinds 1993 voortvluchtig is.

De zestigjarige Denaro zou de grote baas zijn van de Siciliaanse Cosa Nostra, een van de grootste maffiaorganisaties in Italië.

Hij is gearresteerd in een privékliniek in de Siciliaanse stad Palermo. Hij had daar vaker afspraken. Volgens Italiaanse media heeft Denaro waarschijnlijk kanker.

Aanklager Maurizio de Lucia leidde de aanhouding. Omwonenden applaudisseerden na de arrestatie. Ze feliciteerden de betrokken agenten, die tijdens de actie maskers droegen.

Dertig jaar geleden is Denaro bij verstek veroordeeld tot levenslang voor de moord op de rechters en maffiajagers Giovanni Falcone en Paolo Borsellino. Zij zijn samen met enkele lijfwachten in 1992 om het leven gekomen bij bomaanslagen.

De maffiabaas kreeg ook een levenslange gevangenisstraf voor bomaanslagen in Florence, Rome en Milaan, waar in 1993 tien mensen bij omkwamen. Daarnaast zou Denaro betrokken zijn geweest bij het ontvoeren, twee jaar lang martelen en uiteindelijk vermoorden van de jongen Giuseppe Di Matteo.

Hij werd vermoord en opgelost in zuur, omdat zijn vader had getuigd tegen de maffia. Ook wordt de maffiabaas verantwoordelijk gehouden voor tientallen andere soortgelijke aanslagen.

Jarenlang wist Denaro aan de politie te ontkomen. In september 2021 werd in een restaurant in Den Haag een op hem lijkende man aangehouden. Hij was aangezien voor Denaro, maar bleek een onschuldige Brit te zijn.

Hij was in Nederland om op het circuit in Zandvoort naar de Formule 1 te kijken. Een maand later hielden 150 agenten nog een massale klopjacht op Sicilië. Maar die zoektocht leverde niets op.

Doordat Denaro geen moderne apparatuur gebruikte om met andere maffiosi te communiceren, was hij moeilijk te vinden. Lange tijd zou de maffiabaas nog de klassieke methode van pizzini hebben gebruikt: hij liet papiertjes met boodschappen onder een steen achter voor anderen.

Zijn arrestatie is bijna precies dertig jaar na die van Salvatore ‘Totò’ Riina, een andere baas van de Cosa Nostra. Hij overleed in 2017 in gevangenschap.

Verwacht wordt dat de Cosa Nostra ondanks de arrestatie van Denaro zal doorgaan. In het verleden is gebleken dat de arrestatie van een kopstuk niet de hele organisatie lamlegt.

Volgens de politie was Denaro tot zeer recent nog in staat de maffia aan te sturen in de regio rond de Siciliaanse stad Trapani.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Maffia

Laat dit een les zijn voor personen als Bolle Jos.

Michael

Zo zie je maar, je wordt altijd gepakt als je gezocht wordt. En dan heb ik het nog niet eens over wat voor leven je hebt als je altijd over je schouder moet kijken en moet blijven verstoppen.

Mark

Aan zijn gezicht te zien dat hij niet veel om een mensenleven geeft.