Montenegrijnse groep cokesmokkelaars opgerold na internationale actie

Europol heeft een groep internationale cokesmokkelaars van voornamelijk Montenegrijnse verdachten opgerold. De groep zou ook achter de smokkel van ruim vijf ton ‘Surinaamse’ cocaïne bij Aruba in 2020 zitten. In verschillende Europese landen werden 37 invallen gedaan.

In februari 2020 bracht de kustwacht een vrachtschip op naar Oranjestad. Aan boord was een gigantische lading cocaïne van ruim 5.000 kilo. Het schip was vertrokken uit Suriname en op weg naar de Griekse havenstad Thessaloniki. Op dat moment legde de politie in verschillende landen al een relatie met arrestaties en vangsten van cocaïne in Noord-Macedonië en Albanië. In november 2019 was bij Aruba al een keer 3,5 ton gepakt.

De bemanning van het vrachtschip dat voer onder Kameroense vlag had de Montenegrijnse nationaliteit, ze werden aangehouden. Er kwam een rechtszaak op Aruba. Een van de verdachten legde verklaringen af.

Er volgde nader internationaal onderzoek in Kroatië, Italië, Montenegro, Nederland, Portugal, Servië, Slovenië en Spanje. In dat onderzoek zijn cocaïnevangsten betrokken bij Aruba, Ivoorkust, Portugal en Spanje. De onderzoeken naar aanleiding van de inbeslagname in Portugal brachten mogelijke banden aan het licht tussen dit criminele netwerk en de Italiaanse ’Ndrangheta.

Verder kwamen toen 17 nieuwe verdachten in beeld, van wie 13 Montenegrijnen. Tijdens het onderzoek zijn al 29 verdachten vervolgd in Kroatië, Italië, Montenegro, Nederland, Servië, Slovenië en Portugal.

Op een zogenaamde klapdag op 27 juli 2022 vielen agenten in heel Europa 37 locaties binnen (1 in Kroatië, 2 in Italië, 33 in Montenegro en 1 in Servië) en arresteerden 12 verdachten (1 in Kroatië, 1 in Italië, 8 in Montenegro en 2 in Servië). Verder nam de politie dure horloges, bankkaarten, documenten, munitie en wapens, een voertuig en een speedboot en contant geld in beslag.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anoniem

Dweilen met de kraan open.

Fire

goed zo aanpakken die handel