Meerdere incidenten tijdens jaarwisseling, hulpverleners bekogeld met zwaar vuurwerk

Meerdere incidenten over het hele land overschaduwden een feestelijke start van 2024. In meerdere steden werden hulpverleners bekogeld met (zwaar) vuurwerk en moest de Mobiele Eenheid (ME) ingrijpen..

In Haarlem viel een dode bij een vuurwerkongeval. Het is nog niet precies duidelijk wat er aan het Henk van Turnhoutpad in Haarlem gebeurde. Een dag eerder kwam ook in Neeritter (Limburg) een man om het leven bij een vuurwerkongeluk.

Zij waren niet de enige slachtoffers. In het Brabantse Uden raakte even na middernacht een zeventienjarige jongen zwaargewond aan zijn gezicht en hand tijdens het afsteken van vuurwerk. Hij is naar het ziekenhuis gebracht. In Eindhoven raakte een achttienjarige man zwaargewond doordat een stuk vuurwerk in zijn hand ontplofte.

In het Groningse Midwolda en Brabantse Veen waren bezittingen de dupe van andermans vuurwerkdrang. Daar raakten meerdere auto’s en zelfs woningen beschadigd. Ook in Vlaardingen, Schiedam en Barendrecht gingen auto’s in vlammen op.

Elders kreeg het politiekorps het zwaar te verduren, zoals in Den Haag. Op zeker twee locaties werden agenten bekogeld met (zwaar) vuurwerk en op drie locaties moest de Mobiele Eenheid (ME) ingrijpen na ongeregeldheden. In de stad vlogen op meerdere locaties scooters en auto’s in brand, meldt lokaal persbureau Regio15.

Ook in Delft ging het mis. Daar werd een winkel aan de Griegstraat vernield met zwaar vuurwerk. Toen agenten ter plaatse kwamen, werden zij met vuurwerk bekogeld. Dat werd onder meer geworpen vanuit een flat, meldt een politiewoordvoerder aan NU.nl. Ook hier moest de ME ingezet worden om de rust te doen wederkeren.

Op een andere locatie in de stad moesten agenten tijdens nieuwjaarsnacht met getrokken wapens twee personen aanhouden. Kort daarvoor had een schietpartij plaatsgevonden op de Oude Langendijk. Toen het duo werd gefouilleerd werd een pistool gevonden.

Verder waren er incidenten in Amsterdam, Rotterdam, Ursem en Bergen op Zoom. In de laatstgenoemde plaats werden brandweerlieden bekogeld met vuurwerk terwijl zij een brand wilden blussen. In Ursem kregen agenten te maken met geweld en illegaal vuurwerk. De explosieven waren troffen ook een gebouw waarin scholen en een kinderopvang zijn gevestigd. Meerdere ramen sneuvelden door het vuurwerk.

Amsterdam was een andere locatie waar de ME in actie moest komen. In Amsterdam-West werd het op verschillende plekken onrustig. Volgens de politie zijn meerdere mensen aangehouden nadat er met stenen en vuurwerk naar agenten werd gegooid.

In Rotterdam vonden meerdere steekpartijen plaats. Drie mensen moesten naar het ziekenhuis en de ME moest meerdere keren ingrijpen. Hulpverleners werden meermaals met vuurwerk bekogeld.

De politie blikt in de loop van de ochtend terug op de afgelopen jaarwisseling. Ook in voorgaande jaren waren hulpverleners veelvuldig het doelwit van vuurwerkgeweld. Het korps liet in gesprek met NU.nl al weten dat een ‘geslaagde jaarwisseling’ onrealistisch leek. “We weten nu al dat agenten gewond gaan raken. Dat is vreselijk en onverteerbaar”, sprak het korps.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Feyenoord

Vooral grappig om te zien dat mensen denken dat een verbod oplossing is. Je kan verbieden waar je wil, maar handhaven is een ander verhaal.

Achmed

Grappig zegt die ben jij wel eens met een shell of cobra bestookt dan? Handhaven is nagenoeg onmogelijk geworden daar zijn te weinig agenten en handhavers voor. Misschien kan jij een keertje meedraaien met oud en nieuw piep je wel anders. Los van alle ellende die het voor onze (huis) dieren veroorzaakt …