Medewerker marechaussee veroordeeld vanwege schenden ambtsgeheim

Een 32-jarige medewerker van de Koninklijke Marechaussee is veroordeeld tot twee maanden cel en een taakstraf van 150 uur voor het schenden van zijn ambtsgeheim en computervredebreuk. Dat heeft de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem bepaald.

Tussen januari 2017 en mei 2020 schond de man zijn ambtsgeheim door politie-informatie te verstrekken aan derden. Verder raadpleegde hij in die periode in privétijd veelvuldig de politiesystemen om informatie over contacten uit zijn privéleven te verkrijgen. Hij maakte hiervan geen mutaties in het politiesysteem. De man werkte als opsporingsambtenaar.

De man gaf toe dat hij meerdere keren de politie-informatiesystemen raadpleegde en dat hij de informatie die hij daaruit kreeg vervolgens deelde met personen die daartoe niet bevoegd waren.

De man wist dat het verboden was om de politie-informatiesystemen te gebruiken, voorzover dat gebruik niet relevant was voor de uitoefening van zijn werkzaamheden. Hij overtrad hiermee niet alleen de interne regels, maar pleegde ook computervredebreuk.

De rechtbank stelt vast dat de man jarenlang deze strafbare feiten pleegde en dat het kennelijk voor hem volledig normaal was geworden om informatie over contacten uit zijn privéleven op te zoeken en te delen met anderen.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Feyenoord

En de marechaussee is nog het minst corrupt. Ik heb van jongs af aan geleerd: “Iedereen heeft een prijs”. Maar dat lijkt eerder een geval van iemand die het niet voor het geld deed, maar om een beter “beeld” te hebben van de dames die hij leuk vind.

Molukker

Gewoon nieuwsgierig.

Nicky

Zoiets gebeurt denk ik al te vaak, ook bij de politie.