Justitie: ‘Zwarte Cobra’ moet 22 jaar de cel in vanwege zijn rol in dubbele moord

Justitie wil dat de 71-jarige Henk R., bekend onder de naam ‘Zwarte Cobra’, 22 jaar celstraf krijgt voor een dubbele moord. Volgens justitie heeft Henk R. bijna 30 jaar geleden opdracht gegeven voor de moord op de Griekse diamantair en drugshandelaar Henie Shamel.

De 55-jarige Shamel en 44-jarige De Witte werden op 9 mei 1993 kort na middernacht in hun geparkeerde auto onder vuur genomen door twee mannen en overleden enkele dagen later aan hun verwondingen.

Voor de rechtbank in Amsterdam spraken de aanklagers dinsdag van ‘een schokkende moord’. De slachtoffers hadden volgens hen ‘geen schijn van kans tegen het vuurwapengeweld’.

De moord was een van de zaakdossiers in het grote liquidatieproces Passage. Drie direct betrokkenen bij de moorden – twee tussenpersonen en een schutter – werden in die strafzaak veroordeeld, maar R. kon niet worden berecht.

Hij zat vanwege een plan om xtc te smokkelen destijds een celstraf van zeventien jaar uit in de VS. In 2021 werd hij overgebracht naar Nederland.

Volgens het OM gaf Henk R. opdracht Shamel uit de weg te ruimen vanwege een miljoenenschuld na een drugsdeal. Toen Shamel de druk om te betalen steeds verder opvoerde en zelfs plannen maakte om R. te ontvoeren, zou ‘de Zwarte Cobra’ zijn adres in Antwerpen hebben achterhaald en een afspraak op poten hebben gezet voor de overdracht van het geld.

In plaats van een koffer met bankbiljetten stuurde hij echter huurmoordenaars richting de diamantair, aldus justitie.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Martin

Terecht. Een beetje te lage straf, maar toen waren de straffen anders. Was het in deze tijd gebeurd, dan zou het OM levenslang eisen.

Feyenoord

71 jaar oud en dan 22 jaar tegen je horen eisen terwijl je net vele jaren cel achter de rug hebt. Wat een leven.

Saca

keuzes, hij had ook gewoon bij zijn familie kunnen zijn al die tijd maar je hebt scheid aan je familie als je voor de criminaliteit KIEST (haramleven)