Justitie: Konrad W. leverde wapens voor moord op Peter R. de Vries

De man die onlangs werd overgeleverd vanuit Polen wordt ervan verdacht dat hij de wapens heeft geleverd die gebruikt zijn bij de moord op Peter R. de Vries in juli 2021. De Pool Konrad W. verscheen vrijdag voor het eerst in de rechtbank van Amsterdam.

Op de wapens en in de gebruikte Renault Kadjar werd zijn DNA aangetroffen. Deze auto is gebruikt door de vermeende uitvoerders van de moord, Delano G. en Kamil E.

Het voertuig zou de dag voor de aanslag op 6 juli door W. zijn overgedragen, net als een Google Pixel-telefoon. Dit is de telefoon waarop G. en E. foto’s van De Vries met daarbij de tekst “deze hond moet je hebben” ontvingen.

De Vries overleed uiteindelijk op 15 juli 2021 aan zijn verwondingen. In de rechtszaak over zijn moord zou eigenlijk vorig jaar juli uitspraak worden gedaan, maar omdat justitie een nieuwe getuige presenteerde, werd de uitspraak uitgesteld.

Het gevolg daarvan was dat een van de rechters vervangen moest worden omdat die emigratieplannen had. Volgens de wet moet de zaak dan opnieuw worden gedaan. Dit heeft nog geen directe gevolgen. De rechter liet weten dat pas later een beslissing wordt genomen over de vraag of er zaken opnieuw moeten worden gedaan.

De rechtbank besloot ook dat twee zaken tegen de verschillende verdachten tegelijkertijd moeten worden behandeld. Eerst was er nog sprake van twee aparte onderzoeken.

Dus niet alleen de zaak tegen de vermoedelijke uitvoerders G. en E. en hun vermeende aanstuurder Krystian M. werd behandeld, maar ook die tegen eerdergenoemde W. en Erickson O. en Gerwer M.C., die De Vries vlak na de aanslag zouden hebben gefilmd.

Het doel hiervan zou zijn geweest om de beelden zo snel mogelijk te verspreiden, om mensen schrik aan te jagen. Daarom beschouwt het OM dit als terrorisme.

De advocaat van O., Vito Shukrula, herhaalde zijn verbazing over deze verdenking van terrorisme. “En waarom dan niet deze verdenking tegen de vermeende uitvoerders?”, vroeg Shukrula zich af. “Dit lijkt op willekeur”, zei de advocaat. “Daarnaast is er geen bewijs dat O. opdracht heeft gekregen beelden te maken van De Vries, laat staan ze op sociale media te plaatsen.”

Verwacht wordt dat Hhet proces nu langer zal duren. Wanneer de inhoudelijke behandeling plaatsvindt, is dus nog niet duidelijk.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Escobar

Ik herinner die dag nog als gisteren. Peter was een geweldige man voor wie ik veel respect had.

Anoniem

Peter was de man

Utje

Die vieze snitch Nabil B. heeft misbruik gemaakt van de goedheid van deze man.