Isaac B. door Turkije uitgeleverd aan Nederland

De 29-jarige Isaac B. die in Turkije in de cel zit wordt uitgeleverd aan Nederland. Dat besloot het Hooggerechtshof in Istanboel vrijdag. Dat meldt het AD.

De Rotterdammer werd afgelopen juni opgepakt in Turkije bij een grootschalige klopjacht. Isaac B. wordt door justitie gezien als een grote speler in de internationale cokehandel. Hij zou een voormalige compagnon van de gezochte ‘Bolle Jos’ zijn.

Isaac B. zou een van de leiders zijn geweest van een bende die verantwoordelijk was voor de invoer van 5700 kilo coke. Twee maanden later had hij ook in België een veroordeling te pakken, vanwege betrokkenheid bij een aanslag in Antwerpen.

Hij werd veroordeeld tot 6 jaar. Nadat B. in Turkije werd opgepakt, vroeg zowel België als Nederland om zijn uitlevering, zodat hij die straffen alsnog kan uitzitten.

Dat probeerde Isaac B. koste wat kost te voorkomen. Ook vrijdag weer, schrijven verschillende Turkse media: “Ik eis mijn vrijlating. Mijn leven is hier, mijn familie is hier. Ik wil niet worden uitgeleverd,” zei B. tijdens de zitting bij het hof in Istanboel.

Vrijdag kwam ook zijn vermeende ontsnappingspoging van drie weken geleden ter sprake. B. werd toen op vrije voeten gesteld en mocht de zaak rond zijn uitlevering in vrijheid afwachten. Hij moest zich daarbij wel aan verschillende voorwaarden houden. Zo was er een internationaal reisverbod en huisarrest.

Nadat B. naar een huis net buiten Istanboel was gebracht, zou hij op het punt hebben gestaan om naar het buitenland te vluchten. Toen hij in een gereedstaande auto wilde stappen, werd hij opnieuw aangehouden.

Volgens zijn advocaten was er van een ontsnappingspoging geen sprake. Een van de advocaten, die 3 weken geleden op het moment van het incident bij haar cliënt was, was het huisarrest nog niet begonnen.

“Als advocaten hebben we gezorgd voor zijn veilige terugkeer naar huis. We zullen niet toestaan ​​dat hij via ons ontsnapt. De voorwaarden zijn niet geschonden,” aldus de advocaat vrijdag.

Ook B. zelf ontkende dat hij probeerde te ontsnappen: “Ik was mijn telefoon en enkele persoonlijke bezittingen vergeten. Ik ging ze halen. Toen ik bij de auto kwam, was er buiten een situatie. Ik stapte in de auto en 1 of 2 seconden later werd ik gearresteerd. Ze zeiden dat ik wilde vertrekken. Maar dat is niet waar. Er zat niemand op de bestuurdersstoel en de deur van mijn huis stond gewoon open.”

Het scenario van een ontsnappingsplan is overigens niet nieuw voor Isaac B. De Rotterdammer probeerde in juni al te ontkomen aan zijn arrestatie, door samen met zijn vrouw het land uit te vluchten. Dat moest gebeuren met valse paspoorten en een speciaal zeiljacht, met een geheime verstopplek.

De opsporingsdiensten grepen echter B.’s handlanger. Vanuit hem leidde het spoor naar B. Toen agenten hem 25 juni aanhielden in de Turkse stad Isparta zou hij ze nog tevergeefs hebben proberen om te kopen met 4 miljoen euro.

Ook vrijdag had zijn verzet geen effect. Het Turkse Hooggerechtshof besloot dat hij moet worden uitgeleverd aan Nederland en dat hij tot die tijd in de gevangenis blijft.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anoniem

Die politie in Turkije heeft hem denk ik eerst lekker zitten uitmelken en daarna alsnog gepakt.

Mally

Hij is de lul haha