‘Ik heb die Marokkaan voor zijn flikker geschoten’

Een 50-jarige man uit Nijmegen is tot 16 jaar cel veroordeeld voor de moord op de 37-jarige Mustafa. Beide heren kenden elkaar uit een dubieus milieu.

Volgens de rechtbank ging het om een kille, wraakzuchtige actie. De twee mannen hadden een conflict over geld en het slachtoffer reageerde niet op zijn berichten.

De flat waar de 37-jarige Mustafa begin vorig jaar werd vermoord, stond in de buurt bekend als een drugsflat waarvan iedereen zei dat het wachten was op een vreselijk incident. Dat incident kwam er toen de 50-jarige Richard van D. vier keer de trekker overhaalde.

Toen Richard de auto van het slachtoffer zag staan bij de genoemde flat ging hij daar woest naar binnen.
Telefoon vanuit de gevangenis

Een getuige verklaarde dat Richard doelgericht en roekeloos had geschoten. Dat matcht ook met de 112-melding die hij deed. Maar daags voor de inhoudelijke behandeling van de zaak kwam er een telefoontje binnen bij de advocaat van Richard van D. Het was die belangrijke getuige, vanuit de gevangenis.

Strekking van zijn verhaal zou zijn: het is toch niet zo gegaan als ik eerder verklaarde, maar meer zoals Richard zegt: dat er een worsteling was en dat het wapen per ongeluk is afgegaan.

Maar toen hij eenmaal in de rechtszaal werd gevraagd in het bijzijn van nabestaanden van Mustafa dat nogmaals te verklaren zei hij: ‘Ik verklaar helemaal niks’. Al bevestigde hij wel na aandringen het telefoontje naar de advocaat van Richard. Waarom hij dat deed blijft gissen.

De gewijzigde verklaring had de strafmaat lager kunnen maken en de advocaat stelde door het gedraai van de getuige dat die maar wat uit zijn nek kletst. Zijn cliënt zou volgens hem nooit op basis van zo’n onbetrouwbare getuige de gevangenis in moeten. Hij wilde dan ook vrijspraak, maar daar ging de rechtbank niet in mee.

Zo zijn er meerdere Whatsapp-berichten waaruit blijkt dat de twee mannen ruzie hadden. Ook verklaarde een andere getuige dat Richard van D. de moord op de 37-jarige Mustafa heeft aangekondigd.

“Dat verdachte al dagen voor het incident tegen hem heeft gezegd dat hij – verdachte – dat hij Mustafa zou doodschieten”, memoreerde de voorzitter van de rechtbank. “En ook heeft verdachte kort na het gebeuren lachend tegen hem verteld dat hij Mustafa had doodgeschoten.”

En zo is er nog een getuige die iets soortgelijks te horen kreeg van 50-jarige Nijmegenaar. “Was zo’n Marokkaanse gozer, weet je wel. Ik heb die Marokkaan voor zijn flikker geschoten”, citeerde de voorzitter van de rechtbank Richard van D.

Het ging om geld. En dat de schoten per ongeluk zijn afgegaan, zoals verdachte heeft verklaard, vindt de rechtbank niet aannemelijk en stelt voorts dat wettig en overtuigend bewezen is dat verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan moord.

“De rechtbank kan dit handelen van verdachte niet anders zien dan een kille, wraakzuchtige actie”, aldus de voorzitter. Zowel de verdachte als het openbaar ministerie hebben twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ruud

16 jaar voor moord? Te gek voor woorden.

Feyenoord

Inderdaad wel een erg lage straf. Minimaal 25 jaar moet het zijn.

Docter

Dat wordt netto 14 jaar zitten. Komt vrij als hij 64 jaar is.

Jimmy

Alsnog veel te weinig voor moord. Al gaat eenderde er niet meer van af,

Mocro

Deze man moet 30 jaar krijgen