Hof: Uithalers cocaïne geen hogere straf ondanks nieuwe wet

Het gerechtshof in Den Haag heeft afgelopen vrijdag een groep uithalers veroordeeld tot een taakstraf. Het gerechtshof lijkt hiermee niet veel aan te trekken van een nieuwe wet waarin uithalers zwaarder gestraft kunnen worden.

Het Openbaar Ministerie vond de eerdere straffen van de rechtbank al veel te laag en vindt dat taakstraffen al helemaal niet voldoende afschrikwekkend zijn.

Sinds 1 januari 2022 is het strafbaar om onbevoegd te verblijven op onder meer haventerreinen en luchthavens. Voor de strafbaarheid is het niet meer noodzakelijk dat de politie kan bewijzen dat het verblijf te maken heeft met het uithalen van cocaïne of andere illegale goederen uit containers.

Het ministerie van Justitie en het parlement hopen dat ingrijpen in de drugshandel zo makkelijker wordt en dat er door hogere pakkans en hogere straf een afschrikkende werking komt.

De Maximale straf voor onbevoegd verblijf is 1 jaar gevangenisstraf, maar dit kan oplopen tot 2 jaar bij omstandigheden zoals inbraak, inklimming of het gebruik van valse sleutels of pasjes.

De opstelling van het gerechtshof zal vermoedelijk een extra stroom aan hogere beroepen op gang brengen van verdachten die een celstraf hebben gehad in eerste aanleg, omdat een hoger beroep kansrijk lijkt.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anoniem

Dat schiet lekker op.

Mark

Ik denk dat dit eerder een uitzondering is. Bij een ander gerechtshof kan het wel weer helemaal anders zijn. 2 jaar voor onbevoegd op een terein.