Hof: OM mag beschikken over vertrouwelijke stukken kantoor Weski

Het gerechtshof in Den Haag heeft het verzoek van advocaat Inez Weski afgwezen om op haar kantoor in beslag genomen bestanden niet aan het Openbaar Ministerie ter beschikking te stellen.

Het verzoek werd al vorige maand afgewezen, blijkt uit een woensdag gepubliceerd vonnis over de kwestie die achter gesloten deuren was behandeld. Of haar recht op een eerlijk proces in het geding is, moet in de strafzaak tegen haar worden beoordeeld. Het gerechtshof had eerder deze week al laten weten het vonnis van de rechter te bekrachtigen.

Weski werd op 21 april opgepakt op verdenking van onder meer deelname aan een criminele organisatie die zich richt op drugshandel en witwassen. Die dag werden ook haar kantoor en woning doorzocht. Weski stond de vermoede topcrimineel Ridouan Taghi bij, maar door haar arrestatie moest ze de verdediging neerleggen. Ze is sinds vorige maand wel weer op vrije voeten.

Het Financieele Dagblad schreef maandag dat vertrouwelijke stukken bij de Rotterdamse advocaat in beslag zijn genomen en dat informatie hieruit via een zogeheten geheimhoudersofficier beland zou zijn bij de zaaksofficier in de strafzaak tegen Weski. Die zou het vervolgens weer met anderen binnen het OM hebben gedeeld. Dat zou een schending van het verschoningsrecht betekenen. Het OM heeft ontkend het verschoningsrecht geschonden te hebben.

Communicatie tussen een advocaat en zijn of haar cliënt is geheim, het OM mag hier geen kennis van nemen. Dit is volgens het FD wel gebeurd in het onderzoek naar Weski. De vertrouwelijke documenten zouden op een harde schijf van haar computer hebben gestaan, vol met vertrouwelijke informatie over haar cliënten.

Een geheimhoudersmedewerker moet deze vertrouwelijke informatie filteren, maar volgens de krant heeft de persoon in kwestie alsnog gevoelige informatie gedeeld. Dat zou vorige week naar voren zijn gekomen tijdens een zitting van het hof.

In het vonnis dat de rechtbank vorige maand in deze kwestie heeft gewezen, lijkt het delen van gevoelige informatie uit de in beslag genomen stukken geen rol gespeeld te hebben. In dat vonnis staat dat de rechter-commissaris (rc) een geheimhoudersofficier kan inschakelen als is voldaan aan ‘een aantal eisen’ en het verschoningsrecht niet in het geding komt.

Weski wilde dat de bestanden ‘uitsluitend door een door haar genoemde groep personen kunnen worden bekeken en onderzocht’, maar de rechtbank stelt dat er voor de voorzieningenrechter hierin geen taak is weggelegd. “Hij kan de rc niet aansturen.”

Het hof liet maandag kort weten dat het vonnis van de rechtbank is bekrachtigd en dat het volgende week dinsdag een uitgebreide motivering zal geven.

Er staat nog geen datum gepland voor de eerste zitting in de strafzaak tegen Weski. Taghi heeft inmiddels nieuwe advocaten.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anoniem

Schandalig dit. Dat het hof dat ook nog goedkeurt. Allemaal andere zaken hebben niks te maken met voor wat ze is opgepakt.

Mark

Nederland anno 2023

Moes

Top aanpakken die heks…

Ferhat

Die vrouw is alles behalve een heks. Ze is een top advocate. Altijd rechtvaardig. Dat ze badboy als clienten heeft geeft haar een slechte voor mensen die niet weten wat een advocaat inhoudt. Respect voor Weski