Hof: Levenslange celstraf voor Willem Holleeder

Willem Holleeder is door het gerechtshof van Amsterdam veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Holleeder is veroordeeld voor het uitlokken van vijf moorden, een doodslag, een poging tot moord, deelname aan een criminele organisatie en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel.

De rechtbank heeft in juli 2019 Holleeder ook al veroordeeld tot levenslang. Die straf blijft dus staan vindt het hof. Holleeder heeft zich volgens het hof onder meer schuldig gemaakt aan het opdracht geven voor de moorden op Cor van Hout (2003), Willem Endstra (2004), John Mieremet (2005), Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006).

Holleeder is in hoger beroep ook veroordeeld voor de gewelddadige dood van Robert ter Haak, de metgezel van Cor van Hout in 2003 en voor een poging tot moord op John Mieremet in 2002.

Het hof vindt dat het zeer omvangrijke dossier tegen Holleeder veel bewijs bevat dat zijn schuld aantoont. Dat bewijs bestaat onder meer uit verklaringen van veel getuigen. Getuigen die van Holleeder zelf hoorden wat hij heeft gedaan, maar ook kroongetuigen Fred Ros en Peter la Serpe en de anonieme getuige Q5, die bij de uitvoering van de moordopdrachten van Holleeder betrokken waren.

Ook zijn de geluidsopnamen belangrijk waarin Holleeder, zonder dat hij wist dat hij werd opgenomen, een deel van de feiten bekent. Enkele getuigen heeft het hof niet kunnen horen, waaronder de vorig weekend vanuit Libanon aan Nederland uitgeleverde Mink Kok. En ook kroongetuige Peter la Serpe bleek lange tijd spoorloos.

Holleeder zelf heeft tijdens het strafproces elke betrokkenheid bij de moorden ontkend. Hij heeft van belastende getuigen gezegd dat ze liegen. Ook heeft hij gewezen naar anderen die volgens hem verantwoordelijk zijn voor de moorden.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anoniem

Holleeder is onschuldig!!!

Erickson

En terecht! Laten we deze man nu snel vergeten.

ThomasX

Het is mijn optiek nog altijd maar de vraag of de straf terecht is of niet.

Escobar

Willem kan gerust vanuit de bajes alles doorzetten en weer wat opbouwen.

Baron

Nog genoeg grote Hollandse criminelen (Bolle Jos) en zo zijn er nog meer. Er zijn altijd weer anderen die het stokje overnemen.

Anoniem

Bolle Jos houdt het ook niet lang vol buiten.