Henk Rommy, alias ‘Zwarte cobra’, mag proces in vrijheid afwachten

De 71-jarige bekende crimineel Henk Rommy, bekend als ‘de Zwarte Cobra’ mag zijn proces in vrijheid afwachten. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank vrijdag bepaalt.

De Amsterdamse rechtbank schorste vandaag de voorlopige hechtenis, omdat ze verwacht dat de behandeling van zijn strafzaak nog te lang op zich zal laten wachten. Hij stelde zelf gezondheidsproblemen te hebben, vanwege een hartkwaal. Dit meldt Het Parool.

Henk Rommy kwam eind januari van het vorig jaar terug naar Nederland, nadat hij bijna zestien jaar vastzat in de Verenigde Staten wegens voorbereiding van xtc-smokkel. Hij werd in 2003 in Spanje opgepakt en twee jaar later uitgeleverd aan de VS, waar hij 20 jaar cel kreeg.

In 2015 werd al bekend dat Rommy nog een nieuwe strafzaak gaat krijgen, aangezien het OM hem verdenkt van het opdracht geven voor de dubbele moord uit 1993 op diamantverkoper en hasjhandelaar de 55-jarige Henie Shamel en zijn 44-jarige vriendin Anne de Witte in Antwerpen.

Henk Rommy zou een schuld van een miljoen euro hebben gehad bij Shamel, waar hij vanaf wilde. Shamel en zijn vriendin werden in het centrum van Antwerpen van dichtbij in een auto neergeschoten. Ze stierven enkele dagen later aan hun verwondingen.

Het Openbaar Ministerie heeft onder andere getuigenverklaringen als bewijs dat Rommy Mohamed ‘Moppie’ R. uitlokte om die aanslag te plegen. Kroongetuige Peter La Serpe uit het Passageproces verklaarde ook eerder dat het Rommy was die de opdracht gaf.

De Surinaams/Utrechtse Henk Rommy werd in 2003 in Spanje gearresteerd door een undercoveroperatie van de Amerikaanse anti-narcoticabrigade DEA. Rommy zou volgens de DEA hebben aangeboden te bemiddelen bij de smokkel van een miljoen xtc-pillen naar de VS.

Volgens de Zwarte Cobra was er sprake van uitlokking, wat in Nederland niet is toegestaan.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Escobar

Deze man is onschuldig.