Groep analisten ingezet om drugsuithalers te betrappen

De politie in Amsterdam heeft niet voldoende mankracht om effectief te controleren in het Westelijk Havengebied. Een groep analisten is nu aan het werk gezet om zicht te krijgen op criminaliteit in het uitgestrekte Westelijk Havengebied. Dat meldt het Parool.

De groep bestaat uit opsporingsdiensten, havenbedrijf en de gemeente Amsterdam. Ze combineren allerlei data om zo risicobedrijven te vinden die dan nader kunnen worden onderzocht.

Via de loodsen, kades en andere bedrijfsruimtes worden grote hoeveelheden goederen overgeslagen omdat niet alles gecontroleerd kan worden. Daarbij zijn ook criminele goederen- en geldstromen.

Het team werkt op signalen uit veld, bijvoorbeeld van beveiligingsbedrijven, die aangeven dat er mogelijk is iets mis is. Ze gebruiken eerst open bronnen zoals luchtfoto’s en bestuderen afgelegen plaatsen en vooral doodlopende straten.

Verder kijken ze in de kamer van koophandel en de Basisadministratie Gebouwen (BAG) van de gemeente. Zo komt opvallende leegstand aan het licht, of activiteit op plekken waar formeel niets staat ingeschreven. Ook kan stroomgebruik van gebouwen worden vergeleken.

Al die informatie kan worden gecombineerd met politiedata uit de BVH (basisvoorziening handhaving) van de politie. In dat systeem noteren agenten incidenten, aangiftes, staandehoudingen, en informatie uit strafdossiers, met name informatie over personen, en vermoede criminelen. De BVH is niet gekoppeld maar de analisten kunnen wel beschikken over actuele datasets.

Ook gegevens over plaatsen waar risicoschepen afmeren die mogelijk drugs aan boord hebben worden gecombineerd met andere data, en afgebeeld op kaarten van het gebied.

Het team kan ook de bewegingen van “verdachte personen” volgen en in die kaarten laten zien. Zo is bijvoorbeeld te zien welke personen met antecedenten voor drugs of witwassen vaak in het gebied komen en bij welke bedrijven. Dat volgen van personen kan bijvoorbeeld aan de hand van slimme camera’s die nummerplaten herkennen.

Ten slotte worden data van de Financial Intelligence Unit (FIU) in de analyses betrokken. Verdachte transacties die op adressen in het havengebied zijn gedaan worden op de kaarten zichtbaar. Die transacties duiken vooral op in de kantoorgebouwen aan de zuidrand van het havengebied.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Feyenoord

Geen vertrouwen. Als de douaniers al omgekocht kunnen worden, dan kunnen deze lui al helemaal worden omgekocht,

Haartman

Is het dan echt zo moeilijk om de mankracht bij de politie te versterken?

Foeii

ik wil ook wel uithaler worden.