Gijzelnemer Apple Store Amsterdam is 27-jarige Amsterdammer

De man die dinsdag in de Apple store een persoon gijzelde is de 27-jarige Amsterdamse Abdel Rahman A.. Dat meldt het Parool. Hij was een bekende van de politie en is een bezorger van Albert Heijn.

Rond 17.30 kwamen agenten op een melding af van een mogelijke overval op de Apple Store aan het Leidseplein in Amsterdam. Na aankomst werd de politie direct beschoten, waarna de omgeving van het plein werd afgezet en extra hulp werd ingeschakeld.

Later bleek dat het niet om een overval, maar om een gijzeling ging. Een man uit Bulgarije werd in de winkel gegijzeld en onder schot gehouden. De gijzelnemer beschikte over een handvuurwapen en een semiautomatisch wapen. Er waren nog tientallen andere personen in de winkel, waarvan meerdere van hen zich hadden verstopt in het pand.

Gedurende de gijzeling konden tientallen mensen worden bevrijd. Een onderhandelaar van de politie heeft op meerdere momenten contact gehad met de gijzelnemer. Die eiste 200 miljoen aan cryptovaluta en dat hij niet zou worden opgepakt. De gijzelnemer nam ook contact op met de Amsterdamse stadszender AT5. Hierdoor werd zijn identiteit snel bekend. Hij stuurde meerdere foto’s naar de stadszender.

Later in de avond kreeg de gijzeling een onverwachte wending. Rond 22.30 zag de Bulgaarse gijzelaar kans om hard naar buiten te rennen nadat er door de politie op verzoek van de gijzelnemer water was afgeleverd bij de deur. De gijzelnemer rende achter zijn gijzelaar aan, waarna hij door een auto van de Dienst Speciale Interventies werd aangereden.

De gijzelnemer is eerst door een robot onderzocht op explosieven voordat medisch personeel hem zorg kon verlenen. Het gaat om een 27-jarige Amsterdammer die bij de politie bekend stond als iemand die in het verleden een vuurwapen in bezit had. Hij is aan zijn verwondingen overleden.

De politie heeft dinsdagnacht een woning in Amsterdam-West en een woning in het centrum van de stad doorzocht. Het zou gaan om de woning van de gijzelnemer en een andere woning waar hij vaak verbleef. Daarbij zijn gegevensdragers in beslag genomen. Het motief van de gijzelnemer is nog onderwerp van onderzoek. Dat onderzoek gaat ondanks dat de gijzelnemer is overleden door, laat de politie weten.

Wel werd bevestigd dat de gijzelnemer explosieve bestanddelen op zijn lichaam had, waarmee hij zichzelf dreigde op te blazen. Onderzoek heeft uitgewezen dat het explosief niet op scherp stond.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mark

Kanp werk van de politie.

Feyenoord

En toch had ik graag die Bearcat door die glazen pui zien rammen. Gewoon, omdat het kan :D.

Klaassie H

Als je met DSI te maken krijgt kun je net zo goed opgeven want die kunnen blijven opschalen want ja ze hebben oa beschikking over alles wat defensie in huis heeft.

Marco

DSI, vrouwen willen met hen naar bed en mannen willen net als hen zijn.

MocroMaffia

En de Taghi’s hebben sommige van hun op de loonlijst.

Damsko

Standbeeld van de chauffeur aub

Piet

de grote vraag is natuurlijk: Wie is de gijzelnemer?? Wat is zijn naam?

Damsko

Heb je eindelijk antwoord op je grote vraag

Bravo Popo

De gijzelnemer had ook aan acute loodvergiftiging kunnen sterven, dus de interventie was zeer accuraat en gepast.

braveburger

Laat me raden. Gerald Roethof gaat de verdachte bijstaan. Als ie het overleeft dan

Jeroen

We geven Roethoef alsvast wat voorzetjes:
“De gijzelnemer had het niet zo bedoeld en wilde niemand kwaad doen. Dat is ook de reden waarom hij niet schoot toen de gijzelaar wegrende maar netjes en vredig achter hem aan ging rennen.”
“De vuurwapens waren van de Bulgaar die daar bekend staat om het stelen van Apple klanten, die bekend staan om hun welvaart. Client verdient een lintje doordat hij de Bulgaarse crimineel vasthield”

Jacob

Gijzelnemer overleden. Helaas geen nieuwe klus voor Roethof.