Gezochte veroordeelde vergismoord Beuningen opgepakt na achtervolging in België

De politie heeft in België een gezochte Nederlandse man die tot 20 jaar cel werd veroordeeld opgepakt. Het gaat om de 33-jarige August D. die op 20 december 20 jaar cel kreeg opgelegd vanwege een vergismoord in Beuningen. Hij werd opgepakt in de buurt van de plaats Wommelgem, bij Antwerpen.

August D. knipte na de uitspraak van de rechter zijn enkelband door en sloeg op de vlucht. Sindsdien wordt hij volop gezocht. De man werd zondagochtend in een auto gevonden door de Belgische politie. Hij probeerde nog te vluchten en veroorzaakte hierbij een verkeersongeval.

De inzittenden van een andere auto raakten gewond, evenals de vrouw die bij de 33-jarige in de auto zat. August D. ramde straatmeubilair en reed in op een politieambtenaar, die zichzelf net op tijd in veiligheid kon brengen. Hij probeerde nog te voet te ontkomen, maar uiteindelijk wisten agenten hem aan te houden.

Op 6 juli 2020 werd klusjesman Mehmet Kiliçsoy in het centrum van Beuningen door twee gemaskerde mannen onder vuur genomen vanuit een gestolen witte Volkswagen Transporter. De 49-jarige Nijmegenaar stond klaar om te beginnen aan zijn schilderklus van die dag, maar kreeg niet eens meer de kans om zijn gereedschap te pakken.

De vader van drie jonge kinderen werd door zeven kogels in zijn hoofd en bovenlichaam geraakt en overleed op de parkeerplaats. De politie vond later een vluchtauto uitgebrand terug.

De rechtbank, politie en OM beschouwen het als een vergismoord omdat de politie geen enkel motief kon vinden. Dat kwam ook omdat de zes Amsterdamse verdachten er allemaal het zwijgen toe deden.

Het leidde tot veel woede bij de nabestaanden van Kiliçsoy die tijdens de rechtbankzittingen op de publieke tribune één symbolische stoel in hun midden leeg lieten.

In afwachting van de uitspraak kwam D. vrij, omdat zijn voorlopige hechtenis eerder was opgeheven. Hij droeg op dat moment een enkelband voor een eerdere veroordeling. Maar na de veroordeling raakte hij spoorloos.

Tijdens de rechtszaak ergerde August D. zich kapot aan de in zijn ogen ’verkeerde uitleg’ die het OM overal aan zou geven. Maar uiteindelijk vertelde hij niet hoe het precies zat. „Ik heb zoveel jointjes gerookt, dat ik het niet meer weet. Mijn hoofd is helemaal kapot.”

De rechtbank legde celstraffen op van vijf tot dertig jaar tegen de zes verdachten. D. kreeg 20 jaar wegens betrokkenheid bij de moord, zo oordeelde de rechtbank.

Volgens justitie bewaarde August D. de wapens voor zijn broer Jomairo en stelde hij zijn woning beschikbaar als uitvalsbasis voor de medeverdachten. Ook zou hij ontmoetingen hebben gehad met de voorverkenners.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Khalid

Niet slim om in Belgie te rijden als je wordt gezocht.