Geld in beslag genomen en acht aanhoudingen na groot onderzoek plofkrakers

De politie heeft acht personen aangehouden in een groot onderzoek naar plofkraken in Duitsland. Bij doorzoekingen in woningen zijn onder meer grote geldbedragen in beslag genomen. De plofkrakers veroorzaakten 3,5 miljoen euro aan schade.

In een groot gezamenlijk onderzoek van de Nederlandse en Duitse politie zijn woensdag november acht personen aangehouden. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij meerdere plofkraken op geldautomaten in Duitsland.

De Duitse autoriteiten hebben om hun overlevering gevraagd. Dit meldt de Nederlandse politie donderdag. Op 22 locaties hebben gisteren doorzoekingen plaatsgevonden. Hier waren zowel de Nederlandse als Duitse politie bij aanwezig. Bij de doorzoekingen zijn diverse spullen in beslag genomen, waaronder zeer grote hoeveelheden contant geld en luxe goederen, zoals horloges en juwelen.

In een woning in Amstelveen werden explosieven aangetroffen. Deze zijn veiliggesteld en vernietigd. Vijf woningen werden ontruimd. De acht verdachten zitten vast. Zij zitten in beperkingen. Dat betekent dat zij alleen contact mogen hebben met hun advocaat. De politie doet dan ook geen verdere mededelingen. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

De aanhoudingen zijn het resultaat van samenwerking tussen de Nederlandse en Duitse politie en Europol. De recherche van politie-eenheid Noord-Holland deed samen met de politie in Osnabrück maandenlang onderzoek naar plofkraken op geldautomaten in de Duitse deelstaat Nedersaksen, en andere deelstaten.

Dit resulteerde in de aanhoudingen van zeven mannen en één vrouw in de leeftijd van 19 tot en met 27 jaar uit Alkmaar, Amstelveen, Amsterdam, Haarlem, Heerhugowaard en Rotterdam. Een 23-jarige vrouw wordt verdacht van het witwassen van crimineel geld.

Europol meldt donderdag dat de plofkraken 5,5 miljoen euro aan schade hebben veroorzaakt. Daarbij gaat het om 3,5 miljoen euro aan schade aan pinautomaten en panden, en 2 miljoen aan buit. Er zijn in deze zaak minstens 23 pin-automaten opgeblazen. De Europese politieorganisatie geeft aan dat de Nederlandse plofkrakers buit in Duitsland zijn gaan zoeken, nadat het aantal pin-automaten in Nederland is teruggebracht.

Europol meldt dat de plofkrakers tijdens hun vlucht regelmatig voor gevaarlijke situaties zorgde en ernstige ongelukken veroorzaakten. Dit vond afgelopen weekeinde nog plaats.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Drop

Wat ik me afvraag. Bijna altijd wordt gezegd dat plofkrakers geen buit maken. Toch blijven ze doorgaan en nu blijkt dat er cash bij ze is gevonden. Dus ik denk dat ze wel degelijk vaak buit maken, anders zouden ze niet doorgaan.

Anoniem

Tuurlijk maken die gasten dikke buit media zegt niks