Ex-commando Sil A. krijgt vier jaar cel voor drugs- en wapenhandel

De 44-jarige ex-commando Sil A. is maandag door de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot vier jaar cel voor betrokkenheid bij drugs- en wapenhandel.

Volgens de rechter heeft A. meegeholpen bij de voorbereiding van twee grote cocaïnetransporten vanuit Suriname naar Antwerpen en Hamburg. Het Openbaar Ministerie had een maand geleden zes jaar cel geëist, maar A. werd niet voor alle aanklachten veroordeeld.

‘Dat hij dit deed toen hij in dienst was als militair, maakt het nog erger. Hij had een voorbeeldfunctie’, aldus de rechter in het vonnis. Door zijn gedrag heeft A. het Korps Commandotroepen ‘enorme schade’ toegebracht.

Volgens de rechtbank was Sil A. betrokken bij de smokkel van twee grote partijen cocaïne van Suriname naar Antwerpen en Hamburg. Het bewijs kwam volgens justitie vooral uit gekraakte Sky ECC-chats waarin A. zou hebben gecommuniceerd met zijn jeugdvriend Gregory F., die in maart door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld werd tot negen jaar cel en een ontneming van ruim 2,2 miljoen euro voor cocaïnehandel.

Volgens justitie deelde Sil A. met Gregory F. ook geheime informatie, zoals foto’s en call-signs van collega-militairen en informatie over oefeningen, werkwijze en tactieken van het Korps Commandotroepen (KCT).

A. is ook veroordeeld voor het verhandelen van wapens voor zijn jeugdvriend Gregory F., die in 2021 werd aangehouden op Curaçao. Het onderzoek naar F. begon toen Ridouan Taghi in 2019 werd aangehouden in Dubai. Sil A. is een gewilde getuige in het Marengo-proces tegen Taghi, maar de rechtbank wilde niet dat hij zou getuigen. Daarop dienden de advocaten van Taghi een wrakingsverzoek in.

In media is gesuggereerd dat Sil A. via Gregory F. in contact is geweest met Ridouan Taghi, tegen wie levenslang is geëist voor opdracht geven voor liquidaties. Sil A. heeft daar eerder over gezegd: ‘Ik heb er last van dat ik gekoppeld word aan Taghi. Ik ken niemand uit zijn organisatie of hem.’

De officier van justitie bevestigde eerder dat een contact tussen Sil A. en Taghi niet is vastgesteld.

Sil A. voerde geheime opdrachten uit voor de Nederlandse staat, onder meer in vijandelijk gebied. Hij had vanuit zijn werkzaamheden contacten met inlichtingendiensten AIVD en MIVD. Ook bij oefeningen werkte hij samen met de inlichtingendiensten.

Sil A. heeft gezegd dat hij uit hoofde van zijn functie onder meer telefoons van Sky ECC heeft getest, en ook daardoor via Sky contact had met zijn jeugdvriend Gregory F..

Justitie bestrijdt dat F. een formele relatie had met de inlichtingendiensten.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties