Eis van 7 jaar en tbs voor man die agent in gezicht stak

Het OM eist 7 jaar cel en tbs voor een man die een agent in zijn gezicht stak. De steekpartij vond plaatst in maart 2021 in Groningen tijdens de avondklok. De agent liep zware verwondingen op aan zijn hals en nek. Een 33-jarige Amerikaan wordt verdacht van poging tot doodslag.

Agenten zagen twee mannen zonder licht fietsen en hielden hen staande, waarop een van de mannen na een woordenwisseling de mannelijke agent aanviel. Na een worsteling sloegen de twee mannen op de vlucht. De agent raakte ernstig gewond aan hals en gezicht en overleefde de aanval ternauwernood, zijn collega liep twee verwondingen op aan haar bovenbeen.

Drie dagen na de steekpartij werden de twee mannen aangehouden in Noord-Frankrijk, waar zij rondreden in een huurauto. In de auto troffen de autoriteiten messen aan, waarbij op een van de messen het DNA van de politieman zat. De twee mannen werden overgeleverd aan Nederland.
Kans op herhaling

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum constateren dat de man zonder behandeling opnieuw de fout in zou kunnen gaan, en er sprake is van een psychische stoornis. Zo kampt hij met „een gebrek aan inzicht in eigen handelen en waanachtige overtuigingen”. Het OM neemt daarom het advies over om de man in een kliniek te laten behandelen.

Overigens is het nog maar de vraag of een tbs-behandeling mogelijk is. Omdat de man een vreemdeling zonder verblijfstatus is, kan hij niet terugkeren in de Nederlandse maatschappij – een van de doelen van een tbs-behandeling. Een andere mogelijkheid is dat hij zijn in Nederland opgelegde straf in de Verenigde Staten ondergaat. Volgens het OM is nog onduidelijk of in dat geval ook de tbs-maatregelen kan worden overgenomen. „Deze vraag is uitgezet bij de Amerikaanse autoriteiten, maar daarop is nog geen reactie ontvangen.”

Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Richard

Was er ook 7 jaar eis als het niet om een agent ging?

Martin

Alsof dat wat uitmaakt in deze zaak.

Nerd

Wat zeur jij nou???