Drie keer 25 jaar cel voor liquidatie Shaquille Goedhart in Amsterdam

De rechtbank heeft de 33-jarige Badr K., de 31-jarige Revelino V. en de 29-jarige Marc G. tot 25 jaar cel veroordeeld voor de liquidatie van Shaquille Goedhart. De liquidatie vond plaats op 2 mei 2019 in Amsterdam-Zuidoost. De rechters gaan uit van een afrekening in het criminele circuit.

De rechtbank ziet volop bewijzen dat de drie de onderwereldmoord vanaf 29 april in wisselende samenstellingen doelbewust en planmatig voorbereidden en gezamenlijk pleegden.

Wie welke rol speelde, is volgens de rechters niet vast te stellen, maar de drie zijn volgens de rechtbank onmiskenbaar samen bezig geweest met hun plan Goedhart te vermoorden. Justitie had ook driemaal 25 jaar cel gevorderd.

Hoewel de verdachten in Amsterdam, Antwerpen, Rotterdam en Nijmegen woonden, waren ze in de dagen rond de moord op cruciale momenten samen in Amsterdam en Landsmeer, waar Goedhart verbleef.

Alle drie zaten ze in de Peugeot 308 die gebruikt is om het doelwit te observeren en na de liquidatie te vluchten vanuit de parkeergarage bij Haardstee. In de achterbank van die auto werd ook dna van Goedhart gevonden, mogelijk uit bloed dat daar via een verdachte terechtkwam.

Badr K. zei in afgeluisterde telefoongesprekken tegen zijn verloofde dat hij ‘aan het werk’ was, samen met anderen. Revelino V. belde kort voor de moord meerdere keren naar Goedhart, die waarschijnlijk onderdeel was van de criminele groep.

De laatste keer belde Goedhart terug. Vervolgens liet hij zich bij Hoptille afzetten en werd hij door twee mannen met drie kogels doodgeschoten. Eén ervan ging door zijn hoofd.

Van de verdachten en van de Peugeot zijn camerabeelden en de telefoons van de drie verdachten bewogen op belangrijke momenten naar dezelfde plekken.

Na zijn arrestatie probeerde Badr K. briefjes de gevangenis uit te laten smokkelen waarmee hij medeverdachte Marc G. wilde instrueren een ontlastende verklaring af te leggen.

Het precieze motief voor de liquidatie heeft de rechtbank niet kunnen vaststellen. Zelf ging Goedhart er kort voor zijn dood vanuit dat hij een groot probleem had vanwege een schuld van een kleine 2000 euro.

Goedhart had ook door dat hij werd achtervolgd, bleek na zijn dood uit een notitie in zijn telefoon. Daarin schreef hij op 30 april 2019: ‘Ik ben van maandag 29 april – di 30 april achtervolgd Hogevecht tot Landsmeer, McDonald drive grijze auto felle lichten Total, toen weer naar huis ging.’

In chats met een kennis schreef hij dat hij ‘een issue snel wilde oplossen’. ‘Die man zit me op de huid voor 2k, ik snap het niet.’ Later: ‘Die man zit nog steeds op mijn huid man.’

Aangezien de verdachten gedurende het onderzoek en tijdens de strafzaak voornamelijk zwegen, beschikt de rechtbank niet over ‘verklaringen die aantonen dat de onderzoeksbevindingen anders moeten worden bezien’.

De nabestaanden van Shaquille Goedhart reageerden maandag emotioneel en opgelucht op de drievoudige veroordeling, waarop ze jaren hadden gehoopt. De verdachten moeten de moeder en de zus van Goedhart daarnaast schadevergoedingen betalen.

Badr K. wordt vrijgesproken van medeplichtigheid aan de poging tot moord op bedrijfsleider Sander de L. van de Amsterdamse spyshop Spy City, op 28 augustus 2018 in het Amsterdamse Westelijk Havengebied, en de heling van de daarbij gebruikte gestolen Audi Q5. K. zit in Spanje gedetineerd op verdenking van een liquidatie daar.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Feyenoord

Vroeger kregen mensen 8 tot 10 jaar cel voor zoiets.

Martin

Ja tijden zijn veranderd. Rechters hebben geen genade. Zelfs als je spijt betuigt wordt het juist nog extra tegen je gebruikt. Maar deze gasten wisten precies waar ze aan zijn begonnen dus geen medelijden.

Dries

Ja daarom is het nu ook zo’n tering zooi in de grote en middel grote steden. Hulde aan de nieuwe straffen had men vee eerder moeten doen. Echte straf volgt nog na de dood 👍🏻