Corrupte agenten kunnen voortaan minder makkelijk lekken aan criminelen

De politie gaat voortaan scherper controleren welke informatie agenten opvragen in de politiesystemen. Verdacht zoekgedrag valt straks automatisch op, wat moet voorkomen dat vertrouwelijke politie-informatie weglekt naar criminelen. Dat meldt het AD.

Elk dossier waar agenten in kijken en alle informatie die ze opvragen wordt straks bijgehouden. Na een automatische melding van afwijkend zoekgedrag, volgt een analyse om te kijken of er inderdaad sprake is van misbruik. De nieuwe methode moet de gigantische berg aan vertrouwelijke gegevens bij de politie beter beschermen. Bijvoorbeeld tegen criminelen.

Toen de politie een paar jaar terug versleutelde telefoondiensten voor de onderwereld wist te kraken, kon ze live meelezen met wat criminelen elkaar stuurden. Dat legde pijnlijk bloot op welke schaal er gebruik werd gemaakt van corrupte ambtenaren. “We schrokken ons wild,” zegt Paul Entken, die landelijk verantwoordelijk is voor integriteit bij de politie.

In totaal ging het om tientallen signalen van corruptie. Onderzoek door een speciaal team leidde uiteindelijk tot de aanhouding van veertien ambtenaren, onder wie negen politiemensen. “Het bleek minder erg dan we vreesden. Dan zie je dat in de onderwereld ook sprake is van grootspraak. Je telt pas mee als je een corrupte agent tot je beschikking hebt.”

Niettemin is bijvoorbeeld over de groep van Ridouan Taghi bekend dat die meerdere corrupte contacten had, onder andere agenten en een boa. Zij zouden kentekens hebben nagetrokken of informatie over mensen hebben opgezocht in de politiesystemen. Een van de kentekens die de boa voor de Taghi-groep opvroeg, hoorde bij de auto waarin misdaadblogger Martin Kok reed toen hij werd vermoord.

De corruptiezaken laten ook zien dat politiemedewerkers stapje voor stapje in het verkeerde milieu terechtkomen. Entken: “Je gaat niet van het ene op het andere moment lekken aan Taghi. Het begint vaak met iets redelijk onschuldigs, je zoekt informatie op over het nieuwe, dubieuze vriendje van je dochter. Dat kan natuurlijk niet. Maar als je op dat moment niet wordt gecorrigeerd, er niet op wordt aangesproken, dan glijd je verder af.”

En dat is precies wat de nieuwe maatregelen straks moeten voorkomen. Nu wordt al vastgelegd wie welke informatie bekijkt. Het nadeel daarbij is dat je handmatig moet bekijken of iemand misschien in de fout is gegaan; straks volgt er automatisch een seintje.

Via een algoritme wordt bijvoorbeeld bijgehouden of iemand aan het werk is als hij een bevraging doet in het systeem. Entken: “De ervaring leert dat het vaak begint met zoeken in de politiesystemen in privétijd. Dat is overigens niet verboden, als je het maar kunt verantwoorden. En dat is niet het geval als je wat wilt weten over je buurman.”

Wat ook in de gaten wordt gehouden is of iemand iets opzoekt over een zaak aan de andere kant van het land. “Als je agent bent in Amsterdam, maar je vraagt allemaal informatie op over Limburgse zaken, is dat natuurlijk opvallend.”

Een analist beoordeelt de melding vervolgens, en bekijkt of er onderzoek nodig is. Dat begint vaak met het inseinen van de leidinggevende. “Je gaat niet meteen over tot een intern onderzoek op basis van een melding. Dan moeten er ook andere signalen over iemand liggen, bijvoorbeeld van collega’s.”

Bij de Amsterdamse politie vond er een testfase plaats voor het systeem, dat later dit jaar in het hele land moet worden gebruikt. In de hoofdstad werken zesduizend politiemensen; in twee weken tijd leverde dat twintig meldingen op.

Een van die meldingen ging over een agent die allemaal kentekens opvroeg van collega’s. “Dat is natuurlijk raar,” zegt Entken. “Uiteindelijk bleek dat hij betrokken was bij een verkeerscontrole om de hoek van het politiebureau. Daar kwamen toevallig ook collega’s in hun privéauto voorbij. Er was dus een logische verklaring.” Bij een aantal andere meldingen ging het over medewerkers naar wie, vanwege andere signalen, al een intern onderzoek liep.

Lang niet altijd is er sprake van bewust misbruik. Soms is een collega slordig, laks of naïef. Veel meer dan het ontdekken van een corrupte collega, moet de nieuwe methode zorgen voor professionaliteit. Voor de politie is integriteit cruciaal. “We leven in een periode van anti-overheidssentiment en dat straalt ook op ons af. Zijn we niet integer, dan hebben we meteen een probleem met onze reputatie en het vertrouwen van de samenleving,” benadrukt Entken. “Alleen dat al wil je voorkomen.”

Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anoniem

Er zullen nog wel voldoende andere manieren zijn om te lekken.

Anoniem

Dat is ook zo.
In België laten ze alles lekken via de rechtbanken zelf.
En er verdwijnen soms zelf belangrijke stukken en soms ook getuigen.
De overheid lijkt misdadiger te zijn dan de criminele zelf.

Anoniem

In België hebben ze dat ook gedaan stelletjes stomme klojos.
De diensten die deze toegang gegevens moesten controleren werden beeld betaald door de criminele.
Oja nu vragen ze gewoon de informatie op vie de griffie.
En nog beter zelfs die duet dan bewijzen die op electronische manier of via papier verdwijnen.
Zeker in Dendermonde, de rechtbank van eerste aanleg, die staan bekend voor corruptie te zijn.
Die hebben een zaak van mijn beste vriend, die ging over illigaal afluisteren, corrupte agenten,. Bedreigingen, gewoon in de doofpot gestoken.
Dus wat haalt het dan uit als men alles gaat controleren als de controle niet werkt.

Ik vraag me af wie nu echt de domste zijn?
De landen die corrupt zijn of de landen die het corrupte voorbeeld van andere volgen?

Hoe dom kan je zijn.
Mijn ouders zegde vroeger mest eerst de stal uit voor je er nieuwe varkens
in zet.

Met andere woorden, pakt de corrupte flikken eerst op steek die in het gevangenis net als de corrupte politici en zet die ook maar bij het vuilnis.
En wat er aan overblijft is waarschijnlijk nog wel ok.

Maar het niet de burger die constant gecontroleerd moet worden maar de overheid.
En meer blauw op straat?? Waarom. Om nog meer ellende te creëren.
Neen, mest de stal uit want het varkenskot stinkt.

Achmed de Belg

bla bla bladom gelul joh