Coldcaseteam politie: ‘Bewijs in Deventer moordzaak rammelt’
De recherche leed in de geruchtmakende Deventer moordzaak aan tunnelvisie en het bewijst rammelt. Dat zijn de conclusies na drie jaar onderzoek van drie forensisch-rechercheurs van het coldcaseteam van de politie Amsterdam.
Er zou een ontlastend document zijn achtergehouden, niet goed zijn omgegaan met dna-bewijs, processen-verbaal hebben gemanipuleerd en noodzakelijke daderonderzoeken niet hebben uitgevoerd, schrijft de Volkskrant.
Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Diederik Aben, advocaat-generaal bij de Hoge Raad. De advocaat-generaal toetst sinds 2014 of de zaak herzien kan worden.
Jacqueline Wittenberg werd in 1999 vermoord. Haar fiscaal jurist Ernest Louwes werd voor de moord in hoger beroep veroordeeld tot twaalf jaar cel. Het proces moest opnieuw worden gevoerd omdat rechercheurs bleken te frauderen met processen-verbaal en de geurhondenproef.
In 2004 werd Ernest Louwes opnieuw veroordeeld. Zijn advocaat diende in 2013 een verzoek in tot een nieuw onderzoek in de zaak nadat Louwes twee derde van zijn straf had uitgezeten en in 2009 was vrijgekomen. Ernest Louwes heeft altijd stellig volgehouden onschuldig te zijn.
De Volkskrant, die het rapport van het coldcaseteam in handen heeft, schrijft dat er geen antwoord is gegeven op de schuldvraag van Louwes. Wel zouden zij nieuwe feiten ‘ontlastend’ noemen.
‘Het coldcaseteam onderzocht het forensisch-technisch onderzoek van de recherche, en vergeleek het onderzoeksdossier van de politie met het procesdossier dat de rechters onder ogen kregen. Tussen die twee worden ernstige verschillen geconstateerd,’ schrijft de krant.
‘Nu blijkt dat de mobiele telefoons van de rechercheurs die de route nareden masten aanstraalden die nog veel verder stonden dan die in Deventer,’ zo staat in de krant. ‘Maar de originele lijst waarop de aangestraalde masten staan, is buiten het procesdossier gehouden. De verder weg gelegen masten, die ontlastend zouden zijn voor Louwes, zijn weggelaten uit de processen-verbaal over die nagereden routes.’
Tunnelvisie bij de recherche zou blijken omdat er niet goed ‘gereconstrueerd wat de toedracht was van het delict’ is. Volgens het rapport zou het slachtoffer niet met de handen gewurgd zijn, maar met een koord.
Ben ik de enige die hier niet van opkijkt? Ik vrees dat dit vaker voorkomt.
Ik denk dat niemand in NL hiervan opkijkt.