Bijna 10.000 seksuele misdrijven geregistreerd in 2022.

De politie heeft in 2022 bijn 10.000 seksuele misdrijven geregistreerd. Het gaat exact om 9.900 gevallen. Dat zijn er 1.100 meer dan in 2021.

Iva Bicani, directeur-bestuurder van het Centrum voor Seksueel Geweld (CSG), noemt de cijfers “het topje van de ijsberg”.

Toch gaat het om het grootste aantal in de afgelopen tien jaar. Vooral aanrandingen en verkrachtingen werden meer gemeld dan voorgaande jaren.

In 2022 werden bijna drieduizend aanrandingen en 2.885 verkrachtingen gemeld. Een jaar eerder ging het om respectievelijk 2.265 en 2.400. Een mogelijke oorzaak van deze stijging is de toenemende maatschappelijke aandacht voor zedenzaken. Dat bewustzijn groeide toen de misstanden bij het programma The voice of Holland aan het licht kwamen.

“Toch komen de meeste mensen komen er helemaal niet mee naar buiten, laat staan dat ze naar de politie gaan”, zegt Bicanic. Zo deed slechts 11,5 procent van de slachtoffers in 2021 een melding bij de politie. “Ze zijn bang voor de reactie van anderen. Dat die er iets van vinden en nare of beschuldigende opmerkingen gaan maken. Of dat ze te horen krijgen dat ze aangifte moeten doen”, aldus Bicanic.

Het afgelopen jaar kwamen twee keer zoveel meldingen van seksueel geweld binnen bij het CSG als in 2021.

Volgens de politie zijn de onderzoeken naar zedendelicten veel complexer dan vroeger. “Het kan tegenwoordig zijn dat je onderzoek doet naar één aangifte, maar dan stuit op een enorme zaak met allerlei slachtoffers”, zegt zedenexpert bij de politie Lidewijde van Lier.

Zij merkt ook op dat er iets meer aangiftes langer dan een half jaar in behandeling zijn. Toch is die toename beperkt gebleven, want er zijn meer teams opgesteld om de aangiftes af te handelen, stelt Van Lier.

Maar ze is ook kritisch. “Er is een aantal oorzaken van het toenemende aantal verlengde behandelingen van aangiftes: capaciteitstekorten, meer aangiften én de complexere onderzoeken”.

Volgend jaar gaat de nieuwe Wet seksuele misdrijven gelden. Daarom wordt verwacht dat het aantal aangiftes nog verder toe zal nemen. De wet gaat over de strafbaarheid van alle vormen van onvrijwillige seks.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Feyenoord

Ik kan me voorstellen dat heel veel slachtoffers geen melding doen. Inderdaad topje van de ijsberg