Bekende crimineel opgepakt dankzij berichten Sky ECC

Eind mei werd in een loods in het Noord-Hollandse Rijsenhout een grote hoeveelheid wapens aangetroffen. De wapens werden gevonden nadat de politie onderzoek deed vanwege berichten van de gekraakte chatdienst Sky ECC.

Vier mannen zijn opgepakt in verband met de grote wapenvondst. Eén van de vier mannen is de bekende en beruchte Amsterdamse beroepscrimineel Sjaak B. Hij wordt door politie en justitie gezien als een van de kopstukken van de zogenoemde polderpenoze.

Sjaak B. kwam de afgelopen jaren steevast in beeld bij grote onderzoeken naar georganiseerde misdaad. Hij heeft volgens justitie ook connecties met de Mocromaffia.

De recherche kreeg in november 2021 een aantal verdachten in beeld door berichten uit gekraakte PGP-telefoons afkomstig van het platform Sky ECC. Na uitgebreid onderzoek kwam ook een loods in Rijsenhout in beeld als locatie waar mogelijk een partij vuurwapens lag opgeslagen.

Tijdens een actie in het bedrijfspand op maandag 30 mei namen agenten een grote hoeveelheid wapens, waaronder automatische en zogeheten sniperwapens, en explosieven in beslag.

Bij een verdere doorzoeking in een aangrenzende loods werd een inwerking zijnde cocaïnewasserij aangetroffen met veel chemicaliën en kilo’s cocaïne en amfetamine. Naar aanleiding van het aantreffen van de cocaïnewasserij werd nog een vierde verdachte aangehouden. Het gaat om een 52-jarige man uit Rijsenhout.

Bekende crimineel

Sjaak B. werd in het hoger beroep van het liquidatieproces Passage veroordeeld tot 5,5 jaar voor wapenhandel en wapenbezit.

Voor de moord op Cor van Hout in januari 2003 in Amstelveen werd B. niet veroordeeld, ondanks een belastende tape ingebracht in het Passage-proces door Astrid Holleeder, de zus van Willem Holleeder.

Holleeder vertelt op die opname dat het Sjaak B. was die met de tot levenslang veroordeelde Jesse R. op een motor wegvluchtte na het doodschieten van Van Hout.

In 2015 werd Sjaak B. in Panama-City zelf in zijn hoofd geschoten. Hij overleefde de aanslag maar kwam vast te zitten in Panama, waar hij naar eigen zeggen gemarteld werd. B. werd zwaargewond naar Nederland overgebracht waar hij terechtstond in het genoemde Passage-proces.

Daar verklaarde hij zelf dat Van Hout werd geliquideerd door twee Joegoslaven in opdracht van crimineel John Mieremet.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Buzzy

Het valt op dat overal in de media zijn achternaam afgekort staat, behalve bij de Telegraaf. Heeft deze man iets persoonlijks met een journalist van de Telegraaf? Zo lijkt het er wel op.

Escobar

Loco, deze man heeft gewoon een kogel door zn kop overleefd.