Amsterdamse ontwikkelaar cryptomixer opgepakt voor witwassen

Een 29-jarige Amsterdammer is opgepakt op verdenking van het van witwassen via de zogeheten mixingservice Tornado Cash. Een cryptomixer wordt gebruikt om bitcoin van meerdere eigenaren te mixen om zo de herkomst te verhullen.

De man is de ontwikkelaar van Tornado Cash. “Gebruikers van een mixingservice doen dat veelal om hun anonimiteit te vergroten,” zo meldt de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (Fiod) vrijdag.

Het vermoeden is dat via Tornado Cash op deze manier op grote schaal criminele geldstromen zijn verhuld, die onder andere afkomstig zijn uit (online) diefstallen van cryptovaluta. “Hieronder vallen onder meer gelden gestolen bij hacks door een groep die vermoedelijk aan Noord-Korea te relateren is.”

De mixingservice ging in 2019 online en zou sindsdien minimaal 7 miljard dollar omzet hebben behaald. “Uit onderzoek bleek dat voor minimaal één miljard dollar aan cryptovaluta met een criminele herkomst door de mixer ging. Het vermoeden is dat personen achter deze organisatie op grote schaal aan deze transacties hebben verdiend,” zegt de Fiod.

Virtuele munten zijn populair bij criminelen omdat ze moeilijk te traceren zijn. Een mixingdienst als Tornado Cash maakt dat nog moeilijker, omdat virtueel geld wordt opgeknipt in kleinere stukjes. Deze stukjes worden uit elkaar gehaald, overgeboekt en door elkaar gehusseld. Via omwegen komt het virtuele geld terug bij de eigenaar en is de herkomst ervan nauwelijks nog te achterhalen.

De ontwikkelaar van Tornado Cash wordt vrijdag voorgeleid. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

De Amerikaanse overheid legde Tornado Cash eerder deze week nog sancties op omdat het bedrijf geld van cybercriminelen zou witwassen.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Chaos

de echte boeven bij de overheid worden nooit opgepakt

Anoniem

Is maar 1 van de 100 mixers.

Richard

Er is altijd wel een Nederland betrokken. Waar een klein land goed in kan zijn.

Flavor

Ik heb vandaag mijn cola gemixt 😀

Doekoe

die man heeft miljoenen gemaakt en jij hebt het over cola.