Advocaten mogen nu ook vanuit kantoor opgeslagen gekraakte berichten bekijken

Advocaten mogen nu ook via hun eigen computer de door justitie opgeslagen gekraakte berichten doorzoeken. Het gaat om berichten uit de gekraakte servers van Ennetcom, PGP Safe en EncroChat. Dat meldt het Parool.

Advocaten hebben daar al heel lang om gevraagd. Jarenlang worstelden advocaten in belangrijke strafzaken. Vaak zijn de onderlinge berichten als de bodem onder het bewijs, maar de raadslieden kregen daarin veel moeizamer inzicht dan de opsporingsdiensten.

Ze moesten op bezoek bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Den Haag om de cryptocommunicatie met de geavanceerde digitale zoekmachine Hansken te doorzoeken, begeleid door een medewerker van het NFI én iemand van het Openbaar Ministerie of de rechtbank, of ze kregen zeer omvangrijke Excel- of pdf-bestanden.

Nu is het eindelijk mogelijk om op afstand en wanneer het uitkomt de berichten te doorzoeken. Momenteel gaat het om berichten uit de gekraakte servers van Ennetcom, PGP Safe en EncroChat.

In de toekomst moet daar de enorme hoeveelheid berichten uit de servers van SkyECC nog bij komen. De advocaten krijgen alleen inzage, en mogen de berichten niet printen, downloaden of fotograferen. Advocaten kunnen niet alle gekraakte berichten op de servers doorzoeken, maar slechts de door justitie geselecteerde datasets.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Feyenoord

Een goede stap