Advies Hoge Raad: Levenslange straffen liquidatiezaken terecht

De Hoge Raad heeft geadviseerd gekregen dat de veroordelingen in een aantal grote liquidatiezaken overeind kunnen blijven.

Het gaat om de megazaken Bosnië, Brandberg en IJshamer waarin Ennetcom bewijs de doorslag gaf. De veroordeelde daders in deze zaken zijn Omar Lkhorf, en Hicham M. Zij kregen in deze zaken levenslang opgelegd.

Omar Lkhorf is de broer van Youssef Lkhorf, een van de twee dodelijke slachtoffers van de beruchte schietpartij in de Staatsliedenbuurt, eind 2012.

Volgens het hof was het moordcommando, dat in verschillende samenstellingen opereerde, verantwoordelijk voor de liquidatie van Eaneas Lomp, in Krommenie, op 7 november 2015, voor de liquidatie van Chahid Yakhlaf, in Kerkdriel, in 2015 en voor de mislukte aanslag op ‘Hitler’ A. op 3 april 2016 op de Burgemeester Vening Meineszlaan in Slotermeer. Die poging mislukte, omdat het vuurwapen het niet deed.

In het vonnis gaf het hof aan dat het ontbreken van een rechterlijke machtiging voor het gebruik van de data uit de Ennetcom-server niet tot gevolgen hoefde te leiden in de zaak van de verdachten.

In de zaken waren de advocaten van verdachten ‘in cassatie’ gegaan bij de Hoge Raad. Dat ging onder meer over de rechtmatigheid van het gebruik van de genoemde Ennetcom-gegevens uit de gelijknamige versleutelde berichtenserver, de niet aanwezige mogelijkheden van de verdediging om de gegevens daarin in te zien, en over de oplegging van de twee levenslange gevangenisstraffen.

Praktisch gezien gaat het om de vraag of de PGP-chats wel van de verdachten afkomstig waren, en of de berichtenserver wel betrouwbaar was in het doorgeven van informatie.
Veroordelingen

De Hoge Raad volgt in haar besluiten meestal het advies dat zij krijgt van een advocaat-generaal (AG) die de juridische vragen voor haar uitzoekt. In dit geval is het advies dat alle veroordelingen in de zaken, en het opleggen van twee keer levenslang, gehandhaafd kunnen blijven. De bewijzen zijn voor de AG sterk genoeg.

In verband met de duur van de procedure adviseert de AG wel een paar opgelegde tijdelijke gevangenisstraffen te verminderen, volgens de richtlijnen die daarvoor gelden.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Feyenoord

Grote kans dat cassatie dus negatief uitpakt voor deze jonge heren.

Mark

Goed gedragen binnen en daarna kom je in aanmerking voor herziening over 25 jaar. Dan is het beter om LL te krijgen dan 30 jaar. Bij 30 jaar zit je dan netto zoiezo langer vast.

Anoniem

dit lijkt me nou niet echt vetntjes die zich lang goed gaan kunnen gedragen binnen.

Escobar

Sinds die eenderde er niet meer afgaat kan je inderdaad beter gokken op LL dan 30 jaar.