Twee Nederlanders krijgen doodstraf in Marokko

Twee Nederlanders hebben de doodstraf gekregen in Marokko vanwege een vergismoord in café La Crème in Marrakech in november 2017. Het gaat om de 31-jarige hardyone S. en de 27-jarige Edwin R.M.. Dat meldt de Telegraaf.

Het beoogde doelwit was de Marokkaanse Nederlander Mustapha el F, alias Moes, maar in plaats van het doelwit is per ongeluk de zoon van een hoge Marokkaanse rechter doodgeschoten. De doodgeschoten man had kort voor de aanslag van stoel gewisseld.

Het Marokkaanse hof veroordeelde nog een aantal andere Marokkanen met een Nederlands paspoort tot lange gevangenisstraffen van zes tot 20 jaar. Een neef van Ridouan Taghi, Jouad F., is tot zes jaar veroordeeld wegens betrokkenheid bij de moord. Twee broers van Taghi hebben lange gevangenisstraffen gekregen voor hun rol bij de moord.

Shardyone S. en Edwin R.M. waren ook al in eerste aanleg tot de doodstraf veroordeeld. Het bewijs tegen hen is sterk. Ze werden vanwege hun opvallende rastakapsels al bij direct door de Marokkaanse veiligheidsdienst in de gaten gehouden. Ze konden daarom kort na de aanslag worden gearresteerd.

Hoewel ze in eerste instantie alles ontkenden, besloten ze na hun veroordeling toch met de Marokkaanse politie samen te werken en informatie over de achtergronden van de aanslag te delen.

Ondanks de medewerking van de twee oordeelde het Gerechtshof deze week snoeihard over de Nederlanders en hun mededaders. De veroordeling tot de doodstraf heeft ernstige consequenties. In het geval van een levenslange straf hadden de veroordeelden een beroep kunnen doen op een verdrag dat het mogelijk maakt de straf in Nederland uit te zitten.

Nu de doodstraf is uitgesproken, vervalt die mogelijkheid en moeten beide mannen hun straf in Marokko uitzitten. S. en R.M. zitten onder erbarmelijke omstandigheden vast in dodencellen van nog geen twee bij twee meter. Ze slapen op de grond, maar de cel is zo klein dat ze diagonaal moeten liggen.

De twee Nederlanders hebben cassatie aangetekend. De kans is in Marokko klein dat een uitgesproken doodstraf wordt herzien. Enige lichtpuntje is dat de straf al sinds 1993 niet meer is voltrokken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft alle Nederlandse betrokkenen in deze strafzaak consulaire bijstand verleend.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anoniem

De zoveelste criminelen die denken dat als je praat, dat je dan een lagere straf krijgt. Nooit is dat gebleken. Niet in Nederland, niet in Marokko. Enige wat nu overblijft is dat ze nog meer vijanden hebben de rest van hun leven binnen omdat ze hebben gepraat.

praten is dom

dat komt omdat als iemand lijpe straf krijgt dat rechter er STANDAARD bij zegt “je was medogenloos door niks te zeggen, door te zwijgen, ik neem je dat kwalijk dat je geen opeheid geeft”.. Eerste wat je dan denkt als verdachte is dat je had moeten praten was beter denk je.. maar dat is gewoon vuile strategie van rechtsysteem en sco, want al praat je de volgende keer, niks veranderd daarna, check alle zaken maar na. In beroep praat je en dan krijg je nog hogere straf want rechter weet dan helemaal zeker dat jij betrokken was.. keer op keer blijkt dat.. je moet dom zijn als je denkt als je praat dat rechter je dan gaat sparen, tegendeel is waar.. praat je dan denkt rechter oke dus nu heb ik meer bewijs tegen je. enige wanneer je echt minder straf krijgt zogenaamd is als je kroongetuige word, dus echte deal sluit met strafafspraken maar dat is ook bullshit want kijk nabil als hij zn mond hield was er ook nooit veel bewijs tegen hem zou ie als man lage straf krijgen of niks. nabil krijgt juist straf door wat ie zelf heeft bekend en dan zeggen ze oke je krijgt strafvermindering maar als nabil nooit had bekend dan kon nabil in eerste instantie nooit daarvoor worden veroordeeld. en dan heb je zo een deal maar je fam hun leven is verwoest ego deal.

Hakim

Las ook op Marokkaanse nieuws dat deze twee hadden gepraat omdat ze hoopten dat ze dan geen doodstraf krijgen als ze openheid geven, maar LL of 30 jaar. Want een andere straf konden ze in Nederland uitzitten, maar als je doodstraf krijgt dan niet, want dan kunnen ze niet worden uitgeleverd. Praten was inderdaad voor niks geweest. Nu kunnen ze op niemand meer rekenen daar, met iedereen verpest.

FaridD

Wil je ellende voor jou en je familie die je nooit meer terug kan draaien, dan moet je praten. Ik ga nogliever dood dan dat ik praat.

Anoniem

Gewoon een man blijven en never tuchten. Het gaat alleen maar tegen je gebruikt worden

Ahmed

Die Moes was wel net aan de dood ontsnapt.

Nabil C

De dag dat ze in Marokko waren gelad zijn ze gelijk gevolgd

Mocro

Er zijn wel vaker rastas in Marokko. Die vallen op, maar dat wil niet zeggen dat ze gelijk gevolgd worden als ze zich niet verdacht gedragen.

Momo

Nabil was erbij hij volgde ze namelijk bwhahahahaha