3,6 miljard aan bitcoins in beslag genomen na inval

Justitie in New York heeft beslag gelegd op $3,6 miljard aan cryptomunten bij een inval in een woning van cybercriminelen in New York. De bitcoins werden gestolen bij een digitale inbraak op handelsplatform Bitfinex in 2016. De gestolen cryptomunten waren op dat moment $71 miljoen waard.

Het gaat om Ilya Lichtenstein en zijn vrouw Heather Morgan. Zij worden beschuldigd van witwassen van de bitcoins. Hen wordt naast witwaspraktijken een serie federale aanklachten ten laste gelegd, waaronder het bezit van gijzelsoftware.

Zoals bij eerdere zaken, slaagden Lichtenstein en Morgan er volgens aanklagers in met talloze transacties en verplaatsing met behulp van speciale ’mixer’-software in de herkomst van de gestolen bitcoins naar talloze digitale portemonnees te verbloemen.

Met de opbrengst kochten de twee onder meer goud, maar ook Walmart-cadeaubonnen, aldus de officier van justitie. Het paar is nog niet aangeklaagd voor de Bitfinex-hack zelf.

‘De arrestaties van vandaag en de grootste financiële inbeslagname ooit, tonen dat cryptomunten geen veilige haven zijn voor criminelen’, aldus plaatsvervangend procureur-generaal Lisa Monaco.

Criminelen gaan er vaak onterecht van uit dat bitcoins niet te traceren zijn. Cryptomunten worden standaard geregistreerd op blockchains, een digitaal grootboek, waar ze uiteindelijk altijd te traceren zijn.