239 politiemensen ontslagen in afgelopen twee jaar

Er zijn de afgelopen jaar 239 agenten ontslagen omdat ze integriteitsregels hadden overtreden. Het gaat dan om gevallen van politie-informatie aan criminelen te verkopen of disproportioneel geweld te gebruiken. Dat blijkt uit een inventarisatie van RTL Nieuws.

119 agenten kregen onherroepelijk ontslag, 117 een voorwaardelijk ontslag en daarmee een tweede kans. Drie agenten werden op eigen verzoek ontslagen. Naar verhouding zijn de meeste agenten ontslagen in Limburg: twintig agenten op een bezetting van zo’n 3000. Dat is ongeveer twee keer zoveel als bij de eenheden van Den Haag en Oost-Nederland. Onlangs werd een medewerker van de politie in Limburg ontslagen omdat hij op verzoek van een bekende en tegen een gift een proces-verbaal uit het politiesysteem had gewist.

De man had verder ongewenste contacten met criminelen en was actief in een WhatsAppgroep waarin volgens de politie racistische en kwetsende taal werd gebruik. Een aantal van hen werd ook voor de rechter gebracht. Tegen een hoofdagent uit Gorinchem is deze week 20 maanden cel geeist voor lekken van informatie.

Vijftig agenten kregen een ontslag vanwege gebruik en misbruik van drugs. Eén agent kreeg voorwaardelijk ontslag voor het gebruiken van lachgas. Twintig agenten gingen eruit vanwege rijden onder invloed. Een van hen werd zelfs gesnapt toen hij onderweg was naar het werk.

Agenten moeten zich niet alleen aan de wet houden, er geld ook een interne beroepscode bij de politie. In heel Nederland werken in totaal ongeveer 40.000 politiemensen. De ontslagen 239 agenten maken daarvan ruwweg 0,5% uit.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mick HH

Waaro kijk ik hier niet raar van op?