19-jarige Amsterdammer opgepakt voor bankhelpdeskfraude

Een 19-jarige Amsterdammer is maandag opgepakt op verdenking van bankhelpdeskfraude. Hij wordt ervan verdacht zeker dertig slachtoffers opgelicht te hebben voor een totaalbedrag van ruim 130.000 euro.

Het onderzoek naar de man startte naar aanleiding van een aangifte door een oudere vrouw uit Loosdrecht. Op 21 februari werd zij gebeld door een zogenaamde bankmedewerker, met de smoes dat haar rekening gehackt zou zijn. Het slachtoffer moest zo snel mogelijk haar bankpas en pincode in een envelop stoppen en afgeven aan een andere “bankmedewerker” die even later aan de deur stond.

De Amsterdammer deed zich vermoedelijk voor als deze medewerker. Nadat de envelop was afgegeven, kwam de buurvrouw van het slachtoffer op visite. Zij vertrouwde de zaak niet en hielp de vrouw direct met het bellen naar de bank en blokkeren van haar rekening. Daar was toen al voor enkele honderden euro’s vanaf gehaald via een pinautomaat bij een supermarkt in de buurt.

Op de camerabeelden van de supermarkt werd de 19-jarige herkend door de politie. Uit nader onderzoek bleek dat de man te koppelen was aan zeker dertig andere aangiftes, waarbij slachtoffers de dupe zijn geworden van bankhelpdeskfraudetrucs. In totaal zijn de slachtoffers voor meer dan 130.000 euro opgelicht.

De Amsterdammer is maandag in zijn woning aangehouden. Bij de doorzoeking zijn enkele honderden euro’s en meerdere gegevensdragers in beslag genomen. De politie zegt meerdere aanhoudingen niet uit te sluiten.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mark

Als deze jongeman zijn talent beter had benut in legale zaken dan kon hij meer verdienen