15 jaar cel voor ‘Piet Costa’ wegens grootschalige cocaïnesmokkel

Roger P., alias ‘Piet Costa’, is vandaag tot 15 vijftien jaar celstraf veroordeeld voor grootschalige internationale cocaïnesmokkel, voorbereidingshandelingen, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Het Openbaar Ministerie eiste achttien jaar cel tegen kopstuk Roger P. wegens grootschalige internationale cocaïnesmokkel en witwassen. De straf valt iets lager uit dan de strafeis. De Rotterdamse drugsorganisatie is onder zijn leiding volgens de Rotterdamse rechtbank verantwoordelijk voor de invoer van grote partijen cocaïne in de havens van Rotterdam en Antwerpen: 1.015 kilo in 2015, 3.776 kilo in 2016 en 1.200 kilo in 2020. Ook was de criminele organisatie volgens justitie bezig met de voorbereiding van een transport van maar liefst 25.000 kilo cocaïne.

Het bewijs dat justitie gebruikte bestaat voornamelijk uit grote hoeveelheden versleutelde chatberichten van PGPSafe en EncroChat die de verdachten naar elkaar stuurden. Een deel van die chatberichten komt van een server in Costa Rica. Een ander deel is buitgemaakt tijdens een hack door Franse opsporingsinstanties.

In de strafzaak stonden in totaal negen mannen terecht voor deze feiten. Zes verdachten krijgen drie tot acht jaar cel. Twee verdachten, waaronder de 38-jarige ex-profvoetballer Rachid B., zijn vrijgesproken.

Tegen Roger P. loopt nog een andere grote strafzaak. Dat is de zaak rond de zogenaamde martelcontainers waarin justitie in februari twaalf jaar cel tegen hem eiste. De uitspraak daarin vindt naar verwachting in mei plaats.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Escobar

Piet Costa was de grootste van hun allemaal

Rick

Wat heeft hij nu aan zijn geld? Nu 15 jaar, straks nog meet vanwege die niuewe zaak.

Hans H

Wat heb je nu aan je miljoenen, Piet?

Anoniem

Zonde dat zo een grote jongen ook de fout maakte door die telefoons te gebruiken. Dit is allemaal nog maar het begin. Jaren gaan we zulke encorchat zaken krijgen.

Nilon

Juist van een persoon verwahct ej niet dat hij blind vertrouwt op die telefoons.